Tisková zpráva - nekonání EJC v roce 2022

Nejbohatší rovinový mítink české sezony Evropský pohár žokejů se v letošním roce neuskuteční. Důvodem je podle pořadatelů odchod generálního partnera a s tím spojený výpadek sponzorských financí, který se v době pokračující pandemie, energetické krize a války na Ukrajině nepodařilo nahradit.

V termínové listině sezony 2022 byl pro osmý ročník Evropského poháru žokejů rezervován termín sobota 24. září.

„S politováním musíme oznámit finální rozhodnutí, že se letos Evropský pohár žokejů neuskuteční. Vedli jsme v minulých týdnech a měsících rozhovory s našimi současnými i bývalými partnery a intenzivně hledali cesty, jak letošní ročník uspořádat. Řada firem se v současné nelehké ekonomické situaci rozhodla výrazně omezit výdaje na marketing, což se bohužel týká i podpory Evropského poháru žokejů,“ uvedl Tomáš Machovský z pořadatelské společnosti Racing Horse.

Evropský pohár žokejů vznikl v roce 2015 s ambicí představit českému publiku velké postavy světového dostihového sportu a dopřát mu na domácí půdě sportovní podívanou nejvyšších měřítek. Odvážný projekt, který se zpočátku setkával se skepsí některých pozorovatelů, se rychle vyvinul v jednu z nejúspěšnějších akcí svého druhu v celém regionu a těšil se pozitivní publicitě daleko za hranicemi České republiky.

V uplynulých sedmi letech se díky Evropskému poháru žokejů představily v Chuchle Areně Praha nejzářivější hvězdy jako Christophe Soumillon, Cristian Demuro, Gérald Mossé, Antonio Fresu, Colm O’Donoghue, Adrie de Vries a mnozí další. Rekordní sestavu nabídl ročník 2018, kdy se představilo šestnáct jezdců z patnácti různých zemí. Mezinárodním rozměrem se mohla pochlubit i koňská startovní pole. Hlavní dostih EJC Leram Million přilákal například slavného irského sprintera Gordona Lorda Byrona, který do Prahy přiletěl soukromým letadlem.

Pořadatelé zdůrazňují, že rozhodnutí zrušit letošní ročník je vynuceno aktuálními okolnostmi a v žádném případě neznamená konec celého projektu.

„Uděláme všechno pro to, aby se Evropský pohár žokejů mohl v dohledné době vrátit na scénu a nabídnout všem fanouškům opět špičkový dostihový sport. Zároveň děkujeme všem našim partnerům, kteří nás po celou dobu obětavě podporovali a podíleli se na úspěchu Evropského poháru žokejů. Obzvlášť chceme vyzdvihnout našeho dlouholetého generálního partnera Leram, jehož přínos pro český dostihový sport lze jen stěží obsáhnout slovy. Bez vize a velkorysosti majitele společnosti Milana Kříže by mítink mezinárodních parametrů vůbec nevznikl. Výrazný podíl na úspěchu Evropského poháru žokejů měl také další z našich dlouholetých partnerů, skupina Loko Trans,“ uzavřel Machovský.