Pardubická hala: Dostihy přijdou zkrátka?

Projekt nové haly v Pardubicích v těsném sousedství pardubického závodiště v minulých dnech vyvolal řadu emocí.  Majitel hokejového  Dynama Pardubice Petr Dědek  přišel s odvážným projektem stánku, který by se v Pardubicích měl stát jednou z nejmodernějších hal v Evropě. V těsném sousedství závodiště by měl vyrůst kolos, který podle jeho zastánců přinese městu, hokeji i dostihovém provozu mnoho pozitiv a jistot do budoucnosti.

Kromě Petra Dědka, který v pardubickém hokeji ve velkém investuje a netají se touhou  vrátit do Pardubic doby, kdy zdejší tým patřil k tuzemské špičce, podporují projekt nejenom místní hokejové legendy, ale také silná skupina místních zastupitelů. Na tiskové konferenci s prezentací nové haly většina zúčastněných vyjádřila projektu jednoznačnou podporu a zdá se, že velký parkovací dům i samotná hala jsou na nejlepší cestě k tomu, aby se z projektových kanceláří ocitly v reálném světě.

Petr Dědek v rozhovoru pro deník Sport navíc upozorňuje, že užitek z jeho projektu budou mít i dostihy, které budou moci využívat nové příjezdové cesty a investovat se bude i do tribuny. Podle jeho názoru nový projekt nemodernímu dostihovému sportu podává ruku  a nabízí možnost dalšího rozvoje.   Reakce dostihové komunity jsou ale přinejmenším rozpačité. „Je to projekt, který dostihům v Pardubicích uškodí,“ myslí si Josef Váňa, první muž České asociace steeplechase. „Jestliže bude v hale využití tak, jak je v plánu, dostihový provoz nemá šanci se nějak rozvíjet. Přitom je reálné, že bychom v Pardubicích mohli v blízké době počty dostihů navyšovat a provoz tam rozvíjet.  Obávám se ale, že s tímto projektem to možné nebude. Nyní máme areál, který nám závidí celý dostihový svět, po realizaci projektu nové haly je ale jeh budoucnost sporná…“

Váňa poukazuje i na skutečnost, že v rámci dostihové komunity nepotkal ještě nikoho, kdo by se na nový hokejový projekt díval jako na možnost rozvoje dostihového sportu, a neskrývá obavy v případě jeho realizace. „Postup  projednáme na České asociaci steeplechase v příštím týdnu, na jednání zveme i zástupce pardubického pořadatele, a další postup bude probíhat na základě výsledků  tohoto jednání,“ dodává Váňa.

Jaké jsou ale možnosti ČASCH, případně i Jockey Clubu, to je ale otázkou. Pokud pardubické městské orgány za projektem stojí a myšlenku podporuje i předseda představenstva Dostihového spolku Petr Kvaš,  zdá se, že projekt potřebnou podporu získá i přes stanovisko ředitele Dostihového spolku Jaroslava Müllera, které Dostihovému světu poskytl:

„Velká pardubická má dlouhou historii, tradici a odjakživa patří na pardubické dostihové závodiště. Dynamo Pardubice je také silnou značkou města. Osobně jsem ale přesvědčený, že pro obě tyto ikony není na dostihovém závodišti dostatek místa.

Projekt nové multifunkční haly je ambiciózní a velkoryse pojatý. S ohledem na aktuální stav českého turfu lze reálně předpokládat, že domácí dostihová scéna bude procházet jistým vývojem. Pardubická dostihová dráha je na špičkové úrovni a je velmi reálné, že intenzita provozu na pardubickém závodišti a počty dostihových mítinků se v budoucnu budou zvyšovat. Stávající dostihový provoz a eventuální rozvoj nemůže být jakkoliv omezen. I z těchto důvodů se domnívám, že by projekt nové multifunkční s tak silnou značkou, jakou Dynamo Pardubice zcela jistě má, měl nalézt své místo v jiné lokalitě.“