Tisková zpráva DS Pardubice

Josef Váňa chystá do první kvalifikace její poslední dva vítěze

 

Pardubice, 18. května 2022 – V sobotu se na Pardubickém závodišti rozběhne čtyřdílný seriál kvalifikačních dostihů na Velkou pardubickou. Vrcholem druhého pardubického mítinku je totiž Cena města Pardubic – I. kvalifikace na 132. Velkou pardubickou se Slavia pojišťovnou a asi nikoho nepřekvapí, že mezi hlavní adepty na vítězství patří svěřenci Josefa Váni. Ten do dostihu chystá dvojici vítězů Velké pardubické, kteří jsou rovněž posledními dvěma vítězi úvodního kvalifikačního dostihu.

 

Před dvěma lety zbrzdila start sezóny koronavirová opatření, takže první kvalifikace se odběhla až začátkem července a jejím vítězem se stal Theophilos (ž. Bartoš). Reprezentant početného Dostihového klubu iSport-Váňa zazářil ve Velké pardubické o rok dříve a právě zmíněný kvalifikační úspěch je jeho posledním triumfem. Každopádně stále patří mezi naší nejužší špičku a už je rozběhaný, když druhý skončil v tradiční Prvomájové steeplechase v Lysé nad Labem. Tehdy nemohl být v jeho sedle jeho tradiční jezdecký partner Josef Bartoš, který tehdy jezdil v Itálii, ale nyní osvědčená dvojice znovu spojí síly.

 

Vítězství No Time To Lose (ž. Velek) ve Velké pardubické už je celkem vousaté, když v říjnu od něho uběhne pět let. Také bude ve třinácti letech nejstarším koněm v poli, což ovšem neznamená, že by jeho výkony měly sestupnou tendenci. Párkrát se sice zdálo, že jeho kariéra směřuje ke konci, ovšem loni byl jak politý živou vodou. V loňském vydání úvodní kvalifikace ho poprvé vedl žokej Ondřej Velek, a přestože sázkový kurz 20:1 nenapovídal nejvyšším ambicím, výsledem bylo jisté vítězství. Ve Velké pardubické sice No Time To Lose nesplnil roli favorita, nicméně na neoblíbené rychlé dráze bral cenné čtvrté místo.

 

Jedním z jeho přemožitelů byl tehdy Mr Spex (ž. Liška). Svěřenec Luboše Urbánka při své premiéře ve Velké pardubické třetí příčkou definitivně potvrdil, že patří k nejnadějnějším zástupcům nastupující krosové generace. V jeho prospěch hovoří skutečnost, že se může nadále zlepšovat, na druhou stranu se tentokrát musí obejít bez podpory stálého jezdeckého partnera z loňské sezóny Jana Kratochvíla. Ten si odpykává trest, který obdržel v Itálii, takže ho nahradí Martin Liška.

 

K naší krosové špičce patří rovněž Player (ž. Novák). Svěřenec Lenky Kvapilové se může pochlubit stříbrem z předloňské Velké pardubické a v první kvalifikaci obsadil v posledních dvou letech třetí a čtvrtou příčku. Na startu budou ještě další dva medailisté z Velké pardubické. Chicname de Cotte (ž. Solignac) v ní skončil v roce 2019 třetí, ale poté jeho kariéru přibrzdili zdravotní problémy a na dráhu se vrátil až o dva roky později třetím místem v Ceně Vltavy. Stretton (ž. Myška) skončil v roce 2019 dokonce druhý a o rok dříve třetí. V posledních sezónách se mu ale tolik nedaří.

 

Do počtu by neměla být ani dvojice svěřenců slovenského trenéra Jaroslava Brečky. Star (ž. Matuský) se v loňské Velké pardubické vzepřel roli outsidera, když navzdory uvolněnému sedlu svého trenéra skončil šestý. Jeho tréninkový druh Kaiserwalzer (am. Mullins) tehdy sice stejně jako Player skončil na Taxisu, nicméně o měsíc dříve zvítězil před Theophilem v závěrečné kvalifikaci. V jeho sedle bude Patrick Mullins, který v březnu zářil na Cheltenhamském festivalu. Na největším překážkovém mítinku světa totiž získal trojici vítězství a ve festivalovém šampionátu skončil druhý.

 

Nejmladším koněm v poli je sedmiletý Dey Rey (Kocman), který sice mezi neužší špičku zatím nepatří, ale je na něj spoleh a postupně jde nahoru. V Pardubicích se představil už před dvěma týdny, kdy skončil čtvrtý v Úvodní cross country Koroka. Doběh tehdy uzavřel Dulcar de Sivola (Borč), který stejně jako třetí ze slovenských hostů Paris Eiffel (Cagáň) může především překvapit.

 

Aspoň krátkou zmínku zasluhuje také Cena společnosti Tipsport, v níž se utká špička specialistů na krátké krosy. Že vyšší věk nutně nemusí znamenat ztrátu rychlosti, dokazují už desetiletí Chrystal Cross (ž. Myška) a Lad In (ž. Složil), kteří v uvedeném pořadí obsadili první dvě místa v říjnovém Poplerově memoriálu. Výhodu startu v nohách má Lianel (Kocman). Ten totiž do Pardubic zamířil už před dvěma týdny, kdy překvapivě porazil top favorita Northerly Winda. Podceňovat nelze ani zbylou čtveřici účastníků dostihu.

 

První dostih odstartuje ve 13:00 hod., a kdo se nedostane přímo na závodiště, může vše podstatné sledovat prostřednictvím přímého přenosu na programu ČT sport. Jeho začátek je plánován už na 13:55.