Josef Váňa slaví významné jubileum

Legenda českého dostihového sportu Josef Váňa dnes slaví sedmdesáté narozeniny.    Josef Váňa jako trenér a jezdec vyhrál celkem devatenáctkrát Velkou pardubickou mezi lety 1987 (kdy získal první se svých vítězství v sedle Železníka) a 2019 (jako trenér zapsal jedenáctý úspěch zásluhou Theophila) a vytvořil tak zřejmě nepřekonatelný rekord nejznámějšího českého dostihu.

Ve statistikách české dostihové autority má Váňa zaznamenáno celkem 1062 trenérských a 186  jezdeckých vítězství, kterých dosáhl v České republice, ale významné dostihy vyhrál také  v Itálii, Německu nebo  na Slovensku.  Jeho svěřenci si zapsali také úspěchy v Českém i Slovenském derby, dokázali vyhrát i meranské Gran Premio. V neposlední řadě  působí i jako vysoký funkcionář Jockey Clubu České republiky či České asociace steeplechase.

Josef Váňa v roli dostihového trenéra je i tuzemským rekordmanem v počtu šampionských titulů mezi trenéry nad překážkami, a  od roku 1997 každoročně jeho svěřenci vyhráli vždy minimálně 20 dostihů. V letošním roce má na kontě zatím 18 vítězství,  jeho svěřenec Dusigrosz je ale spolufavoritem největšího dostihu posledního letošního mítinku v sobotu v Pardubicích.  

Redakce Dostihového světa přeje dnešnímu jubilantovi mnoho zdraví a elánu do další činnosti  dostihovém sportu i v jeho dalších aktivitách.