Komentář F. Minaříka: Murzabajev v Japonsku čaruje

 "Velkým tématem posledních týdnů je samozřejmě poslední rok Frankieho Dettoriho, který pro letošek ohlásil. Samozřejmě, Frankie je legenda, s kterou se bude chtít každý rozloučit. I já jsem dostal takový úkol, že by bylo dobré dostat Frankieho v rámci jeho poslední sezóny do Německa, určitě by to byla velká událost. Zkusil jsem už taky Frankieho kontaktovat a zjistit, jak by se na takovou možnost díval. Jsem rád, že na první kontakt takovou možnost neodmítl, takže uvidíme, jak se to nakonec bude celé vyvíjet.

Velkou věcí je pro mě samozřejmě působení Bajuržana Murzabajeva v Japonsku. Jsem moc rád, že tak čaruje stejně jako všude, kam se dostal předtím. Přišel z Kazachstánu do Čech, a tam jako žokej čaroval, odtud se vydal do Německa, kde taky čaroval, no a teď v Japonsku taky dokazuje neuvěřitelné věci. Vyhrál tam už grupu jedna a grupu dvě, to jsou dostihy, které já jsem taky jezdil, ale opravdu jenom jezdil. Nikdy jsem v Japonsku grupu nevyhrál, ale on tam prostě vyhrává. Povedlo se mu tak získat úplně jiná rita, je jinak menežovaný ale dokazuje, co všechno je možné. Obdivuju ho a každý víkend v noci nespím a sleduju ho, jak se mu v Japonsku vede.

Musím přiznat, že já si úplně nedovedu představit, že by se Murzabajev tady po tom všem ještě vrátil do Německa. Když se nad tím zamyslíte, není to zvláštní, že si právě jeho ten nejvýznamnější z francouzských trenérů, Andre Fabre, posadil do Vítězného oblouku: Já bych řekl, že to nebyla žádná náhoda. Uvidíme, co s ním bude dál, prozatím se ale budeme soustředit na to, jak se mu vede v Japonsku a co nám tam ještě předvede."

Filip Minařík