Tisková zpráva DS Pardubice: Sezona bude plná změn

 

 

Sezóna 2023 bude plná změn

 

Pardubice, 3. března 2023 - Pardubická dostihová sezóna bude jiná. Bude delší, s novými dostihy i navýšenými dotacemi některých dostihů, a to celkem o jeden a půl milionu korun. Změní se systém kvalifikací na Velkou pardubickou. A do Pardubic míří také prestižní dostih pro dvouleté klisny – Cena zimní královny. V jubilejní 30. sezóně Dostihového spolku startujeme už 16. dubna. 

 

Prodloužená sezóna

Pardubická sezóna doposud začínala tradičně 8. května, letos první koně na zdejší dráhu vyběhnou o tři týdny dříve. Dostihový spolek, pořadatel dostihů na zdejším dostihovém závodišti, vyslyšel přání realizačních týmů i Jockey Clubu a sezónu zahájí už 16. dubna. Poběží se rovinové dostihy a dostihy přes proutěné překážky. 

„První velký cross zůstává součástí květnového mítinku. Úvodní cross country Koroka, pojmenovaná po několikanásobném vítězi Velké pardubické, se poběží v tradičním termínu 8. května,“ říká ředitel Dostihového spolku a.s. Jaroslav Müller a hned dodává, že kromě dřívějšího zahájení sezóny bude i pozdější konec. Závěrečný mítink je totiž plánovaný až na 12. listopadu. Mění se také organizace a struktura mítinků. Loňské páteční „předehry“ sobotních dostihových dnů se promění ve standartní mítinky v dubnu a v srpnu.

 

Kvalifikace jinak

K velkým změnám dojde v souvislosti se 133. Velkou pardubickou se Slavia pojišťovnou, tedy přesněji v kvalifikačnímu seriálu. Ten zůstává čtyřdílný, ale červnová kvalifikace se z něj bude vymykat. Dochází ke změně distance, a tedy i kurzu dostihu, a také k navýšení výhry na jeden milion korun. 

„Důvodů, které nás vedly k tomuto rozhodnutí, je hned několik. Chtěli jsme dát zejména zahraničním stájím možnost poznat naše závodiště, vyzkoušet si dráhu a překážky dříve než při Velké pardubické a naučit koně připravované v zahraničí běhat a skákat u nás. Nicméně výhody to má i pro tuzemské stáje, i ony můžou vyhrát zajímavější peníze a uspokojit své potřeby,“ vysvětluje Jaroslav Müller. Červnový termín byl zvolen kvůli letní pauze na francouzských drahách, kde vidíme největší potencionál eventuálních zájemců o start v Pardubicích. Dostihový spolek usiluje také o zařazení tohoto dostihu do mezinárodního seriálu Crystal Cup, což by ještě více zvýšilo jeho prestiž. 

K navýšení dotací dochází také u ostatních kvalifikací – ze 400 tisíc se zvedají na půl milionu korun. Ke stejné úpravě došlo také v Ceně Vltavy, která je součástí nedělního mítinku Velké pardubické a která je považována za první stupeň na cestě do Velké pardubické. 

 

 

 

 

Mění se kvalifikační klíč pro start ve Velké pardubické. Platí, že koně musí absolvovat jeden ze čtyř kvalifikačních dostihů v Pardubicích, ovšem podmínkou je dokončení dostihu na dotovaném místě, nebo maximálně s odstupem 20 vteřin od času vítěze. Podmínky vstupu na start Velké pardubické lze splnit také v dostihu seriálu Crystal Cup nebo absolvováním obdobného dostihu na tratích v Irsku, Anglii, Francii a Itálii. Vítěz loňského ročníku Velké pardubické má nárok startovat bez kvalifikace. 

 

Cena zimní královny

Z karlovarského dostihového závodiště se do Pardubic stěhuje prestižní rovinový dostih. Cena zimní královny je vypisovaná pro dvouleté klisny a v pardubickém programu je zařazena do sobotní části velkopardubického mítinku. V pořadí již 42. ročník Ceny zimní královny tak doplní už nyní nabitý program s vrcholnými dostihy přes proutěné překážky a klasické steeplechase. 

„Je to pro nás čest uspořádat takový dostih. Na druhou stranu nás mrzí, že složitá situace v českém dostihovém sportu znemožnila pokračování tradice v lázeňském městě, kam se dostih před deseti lety přestěhoval z Mostu, resp. z Velké Chuchle, kde se v 80. letech minulého století zrodil,“ doplňuje informace ředitel Dostihového spolku a.s. Přípravný dostih na „zimní královnu“ se v Pardubicích poběží v srpnu.

 

Kalendář akcí

Termínová listina sezóny 2023 je k dispozici na webu www.zavodistepardubice.cz v sekci Kalendář akcí. Na stejném webu je také již nyní možné zakoupit permanentky a vstupenky na celou sezónu včetně 133. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou.