Tisková zpráva DS Pardubice: Spolek slaví třicítku

Dostihový spolek slaví třicítku. Naděluje delší a bohatší sezónu.

 

Pardubice, 4. května 2023 – Po celou letošní sezónu si bude Dostihový spolek a.s. připomínat 30. výročí svého založení. Pořadatel dostihů na Pardubickém závodišti v tomto roce připravil delší sezónu s novými dostihy, vyššími dotacemi a s rozšířením spolupráce s významnými partnery, zejména s titulárním partnerem Velké pardubické Slavia pojišťovnou.

 

V polovině prosince roku 1992 podepsalo 42 fyzických i právnických osob zakládací listinu Dostihového spolku a.s. Společnost svou činnost oficiálně zahájila 1. ledna 1993 a už v květnu uspořádala první dostihový mítink. Důležité okamžiky pro udržení a rozvoj dostihové tradice v Pardubicích bude závodiště připomínat po celý rok.

„Dostihový spolek vznikal na začátku 90. let s potřebou zachovat dostihy v Pardubicích. V poměrně krátké době se podařilo městu Pardubice získat pozemky a díky podpoře místních podnikatelů a patriotů mohla vzniknout akciová společnost, která se pořádání dostihů ujme. Během uplynulých třiceti let spolek prošel mnoha úspěšnými, ale i složitými situacemi. Jsme rádi, že dnes je společnost stabilní, prosperující a má potřebnou dávku energie pro udržení dostihového provozu v Pardubicích,“ stručně připomíná historii Dostihového spolku a.s. místopředseda představenstva společnosti Petr Kvaš.

V rámci oslav se například uskuteční slavnostní večer, připravuje se publikace mapující historii Dostihového spolku a.s. nebo vydání pamětní mince. Výročí připomene také výstava Koně v akci, která sama slaví už 25. narozeniny.

 

Sezóna 2023

Dostihová sezóna 2023 opět nabídne deset dostihových mítinků, ovšem z pátečních odpolední se stávají plnohodnotné dostihové dny. První z nich se uskutečnil už v polovině dubna a svým programem nabídl především příležitost „rozběhnutí“ se po dlouhé zimě.

Crossová sezóna s tradiční Úvodní cross country Koroka odstartuje ve státní svátek 8. května. Seriál kvalifikací na Velkou pardubickou se pak rozběhne o dva týdny později. Samotná 133. Velká pardubická se Slavia pojišťovnou je na programu druhou říjnovou neděli a sezónu zakončí závěrečný mítink plánovaný na 12. listopadu – tedy o tři týdny později, než bylo doposud zvykem. Zvyšují se dotace vybraných dostihů, zejména kvalifikací nebo třeba Ceny Vltavy.

133. Velká pardubická se Slavia pojišťovnou

Titulárním partnerem nejbohatšího tuzemského překážkového dostihu je od poloviny roku 2019 Slavia pojišťovna. V letošní sezóně v podpoře dostihu pokračuje. „Nejen že partnerství naší pojišťovny s Velkou pardubickou pokračuje i letos, v tomto roce jsme jej navíc rozšířili o jednoho mladšího bratra Velké pardubické se Slavia pojišťovnou. Druhý kvalifikační dostih se totiž v sobotu 24. června poběží jako Pohár Slavia pojišťovny. Věřím, že si všechny pardubické dostihy diváci užijí, ať už je budou sledovat z ochozů závodiště nebo u televizních obrazovek,“ doplňuje Karel Waisser, generální ředitel a předseda představenstva Slavia pojišťovny

 

V minulosti už bylo avizováno, že systém kvalifikací na 133. Velkou pardubickou se Slavia pojišťovnou projde změnami. Stále zůstávají čtyři, ale právě ta červnová se běží na zkrácené distanci a o vyšší finanční výhry. Cílem je nalákat do Pardubic zahraniční stáje, zejména z Francie, a nabídnout jim možnost „naučit“ se specifika pardubické dráhy dříve než při samotné Velké pardubické. Pohár Slavia pojišťovny se poběží o jeden milion korun, ostatní tři kvalifikace byly navýšeny oproti loňské sezóně o sto tisíc korun, tedy na částku půl milionu.

„Připomenu také změnu v podmínkách kvalifikace. Zatímco doposud stačilo kvalifikační dostih dokončit, nyní je nutné umístit se do 5. místa, nebo kvalifikační dostih dokončit s maximálním časovým odstupem na vítěze 20 vteřin. Chceme tak prověřit kvalitu a připravenost koní do náročného dostihu, jakým Velká pardubická je,“ komentuje změny ředitel Dostihového spolku a.s. Jaroslav Müller.

                          

Cena zimní královny

Novinkou je také rovinový dostih pro dvouleté klisny Cena zimní královny. Zařazen je do programu sobotní části velkopardubického mítinku v říjnu letošního roku. V Pardubicích se poběží poprvé, ovšem v jeho dlouhé tradici je to už 42. ročník. Na východě Čech se jejím partnerem stane společnost Westminster Race Horses.

 

Pohár BICZ holding 2023

Nemění se ani podpora holdingu BICZ. Ten je již čtvrtým rokem hlavním partnerem dostihové sezony. I letos se uskuteční seriál dostihů o Pohár BICZ holding, na jehož konci bude vyhlášen jezdecký šampion Pardubického závodiště. V průběhu druhé kvalifikace na 133. Velkou pardubickou se Slavia pojišťovnou se diváci také mohou těšit na Česko-švýcarský dostih s BICZ holdingem a oficiální návštěvu velvyslanecké radové Ambasády Švýcarské federace v České republice Lorenzy P. Fraessler.

Je nám velkou ctí v tomto roce opět podpořit Dostihový spolek a dostihový sport, který má v Pardubicích dlouho tradici. Jsme moc rádi, že i díky naší podpoře se z krásného dostihového sportu opět stává atraktivní zábava pro celé rodiny a pardubický dostihový areál láká stále větší počet návštěvníků“, říká Robin Šimek, spolumajitel holdingu BICZ.

 

Úvodní cross country Koroka

Po jarním rovinovém a proutěnkářském rozběhnutí se v pondělí 8. května otevře i crossová sezóna. Hlavním dostihem je tradiční Úvodní cross country Koroka, v současné době pojmenovaná po trojnásobném vítězi Velké pardubické z let 1969 a 1971-72. Poprvé se tento dostih běžel už v roce 1963. Na programu bude osm dostihů, a to jak crossů, tak i proutek a rovinového dostihu. Začátek dostihového dne je ve 13:00 hod.

„Na tento den jsme pozvali také všechny vítěze Velké pardubické. Toto setkání je už tradicí a těší nás, že do Pardubic stále jezdí takové osobnosti jako je například František Vítek, Pavel Liebich nebo dnes již šestaosmdesátiletý Josef Vavroušek, který doposud drží rekord nejmladšího vítěze Velké pardubické, a mnoho dalších skvělých mužů,“ dodává ředitel Dostihového spolku Jaroslav Müller.