TZ EMHF: Dosažení dohody o uznání plnokrevníků na OH

DOSAŽENÍ DOHODY O UZNÁNÍ PLNOKREVNÍKŮ NA OLYMPIJSKÝCH HRÁCH

Na olympijských hrách v Paříži v příštím roce budou plnokrevníci, kteří budou soutěžit v některé z jezdeckých disciplín - drezura, skoky a jezdectví - poprvé uznáni ve startovních listinách a výsledcích. Na minulých olympijských hrách byli vysloužilí dostihoví koně uváděni pouze jako "neznámý chov".

Dohoda je výsledkem jednání mezi Evropskou a středomořskou federací dostihových autorit (EMHF), Světovou federací chovatelů sportovních koní (WBFSH), Mezinárodní jezdeckou federací (FEI) a Mezinárodním výborem plemenné knihy (ISBC) a bude se vztahovat i na všechny soutěže FEI. Tento problém vznikl proto, že podle memoranda o porozumění mezi FEI a WBFSH byly v minulosti započítávány pouze členské plemenné knihy WBFSH a WBFSH má pouze členy, kteří chovají koně speciálně pro olympijské disciplíny.

Tuto dohodu uvítal Dr. Paull Khan, generální tajemník EMHF a člen řídící skupiny Mezinárodního fóra pro následnou péči o dostihové koně (IFAR): "Na celém světě se vynakládá velké úsilí na to, aby se majitelé vysloužilých dostihových koní snažili o jejich druhou kariéru. Toto uznání jednak podpoří myšlenku, že plnokrevníci skutečně mohou pokračovat ve vynikajících výkonech i v jiných jezdeckých disciplínách, jednak přiměje více majitelů plnokrevníků, aby zvážili tuto možnost při odchodu svých dostihových koní do důchodu."

Nadine Brandtnerová, generální ředitelka WBFSH, dodala: "WBFSH si uvědomuje rozsáhlý vliv plnokrevníků na chov a vývoj sportovních koní a že si plnokrevníci nepochybně zaslouží uznání. Iniciativa na podporu druhé kariéry pro vysloužilé plnokrevníky je navíc zásadní snahou o zachování společenské licence. Jsme přesvědčeni, že je to celé koňské odvětví, které musí společně čelit této výzvě, a proto je přirozené, že WBFSH tuto iniciativu podpoří."

Ředitel FEI pro správu a institucionální záležitosti Francisco Lima potvrdil, že tento vývoj má plnou podporu FEI.

Simon Cooper, místopředseda ISBC, dodal: "Mezinárodní výbor plemenné knihy je potěšen, že plnokrevníci budou nyní uznáni za svou účast a úspěchy v jezdeckém sportu. Výbor ISBC je vděčný EMHF, WBFSH a FEI za to, že společně s ISBC podpořili toto uznání dostihových koní mimo dostihové dráhy. Plnokrevníci neustále dokazují, že jejich atletický talent, přístup a přizpůsobivost tak často umožňují úspěšnou druhou kariéru v jezdeckém sportu. ISBC bylo schváleno 68 plnokrevných hřebčínů.

Plemenné knihy po celém světě budou podporovat IFAR, WBFSH a FEI v propagaci příležitostí po skončení dostihů a zajištění uznání pro tyto plnokrevníky."

Co je EMHF…?

Evropská a středomořská federace dostihových autorit (EMHF) zastupuje řídící orgány pro pnokrevné dostihy ve 26 zemích - www.euromedracing.eu. Je regionálním orgánem Mezinárodní federace dostihových autorit (IFHA) www.ifhaonline.org.

Hlavním cílem EMHF je rozvíjet vztahy mezi evropskými a středomořskými dostihovými autoritami, podporovat osvědčené postupy v oblasti správy dostihů v celém regionu a zastupovat Evropu a středomořské země před orgány IFHA a Evropské unie.