Tisková zpráva DS Pardubice: Váňa ml. chce všechny koně do třetího místa

Chceme být se všemi do třetího místa, netají se svými ambicemi trenér Josef Váňa mladší

 

Pardubice, 21. června 2023 – Na startovní listině Poháru Slavia pojišťovny, červnové kvalifikace na Velkou pardubickou, se schází zajímavá sestava zkušených koní, ale i nováčků. Jedním z nich je reprezentantka černožlutých barev stáje Scuderia Aichner SRL Santa Klara. Její trenér Josef Váňa mladší kromě této osmileté tmavé hnědky do Pardubic posílá i další dva své svěřence. Všichni poběží pardubické dostihy poprvé.

 

Osmiletý bělouš Altus poběží klasickou steeplechase Zlatý pohár města Pardubic, devítiletý hnědák Piton des Neiges se utká se svými soupeři o vítězství v Červnové cross country Válečníka – Ceně společnosti Tipsport vypsané pro sprintery. Pravděpodobně největší hvězdou tohoto tria je Santa Klara. Už vloni se o ní hovořilo jako o adeptce na start ve Velké pardubické, zdejšímu publiku se ale představí až teď.

Je to kvalitní kobyla, i po rovině běhala dobře. Vyhrála Oaks v Polsku a i v krosu se zdá být užitečná. Uvidíme, jak se popasuje s pardubickou dráhou. Byla si to tam už tréninkově vyzkoušet, Pepa Bartoš říkal, že neměla problém. A problém by neměl být ani s distancí, takže nějaké ambice určitě máme,“ říká trenér Josef Váňa mladší. Santa Klara je podle jeho slov exteriérově „kus koně“ a člověk by si ji na první pohled klidně spletl s hřebcem. „Je to silná kobyla. Ze začátku jí skákání moc nešlo, byla schopná zakopnout i o klacek. Ale už se to naučila a stala se z ní dobrá krosařka,“ dodává Váňa.

A jaké ambice má trenér v dalších dostizích? Prý by mohli být do třetího místa všichni tři. „Altus je kůň z Francie, vyhrál už v Itálii. Piton des Neiges krosy zatím běhal jen v Itálii, ale byl si společně se Santa Klarou pardubickou dráhu taky vyzkoušet a bylo to dobré.

Josef Váňa mladší svými svěřenci obsadil všechny vrcholy dostihového mítinku. Ten začíná v sobotu 24. června ve 13:00 hod., start samotné kvalifikace na 133. Velkou pardubickou se Slavia pojišťovnou je plánovaný na 15:20 hod.