Lukáš Charvát: Jestli nevyhraješ, tak se nevracej

S dostihy začínal před jedenácti lety jako amatér. Za tu dobu absolvoval necelou osmdesátku startů převážně v dostizích určených pro žákovské a mladé jezdce. K devíti triumfům a řadě umístění, které během své kariéry získal, přidal v neděli 24. dubna 2022 zatím ten nejcennější, když v Memoriálu Jaroslava Maška dovedl vítězně do cíle šestiletého bělouše Politicum.

V posledních letech jsme vás nejčastěji vídali v dostihových barvách stáje DAR. Od kdy působíte u trenéra Kobzareva a co vás k němu přivedlo?

Ano, v DARu jsem začínal a start mé kariéry podstatně ovlivnil Ludvík Haris. To on mi začal pravidelně dávat šance, za což bych mu chtěl poděkovat. U trenéra Kobzareva působím od ledna letošního roku. Toto angažmá mi otevřelo úplně nový obzor a pohled na práci u koní.

V čem konkrétně?

Asi nejvíce co se týče citu pro koně. Ano, s ním se člověk rodí, ale hodně se dá i naučit, máte-li dobrého kantora. Trenér Kobzarev je úctyhodný člověk. Každý start společně analyzujeme, co se povedlo, co ne a jak se pro příště vyvarovat chyb. To se mi líbí.

I v médiich nedávno proběhla reportáž, jak pro koně Ramzana Kadyrova, jež byli ustájeni v Krabčicích, přijely osoby pověřené čečenským prezidentem. Možná i kvůli tomuto incidentu jste byli nuceni centrálu opustit….

Všechno to bylo trochu jinak. Přijel jeden muž pověřený majitelem, aby odvezl přepravník s Dux Scholarem. S majitem centrály panem Kopeckým se nakonec dohodli, že všichni plemeníci v majetku pana Kadyrova zatím v Krabčicích zůstanou. Naše stěhování do Tušovic proběhlo v klidu, bez nějakých nepříjemností. Během dvou dnů jsme byli v novém.

V tréninkovém centru Tušovice, kde dříve chystal své koně trenér Zdeno Koplík…

V Tušovicích se líbí koním i nám. V DARu jsme sice mohli zůstat, ale vyhrocená situace, umocněná medializovaným rozhovorem, nepřispívala k psychické pohodě lidí ani koní. Proto přišla změna. Změna, které nikdo nelituje. V Tušovicích máme vše, co potřebujeme a cítíme se zde jako doma. Josef Saller mladší se o nás stará jako o vlastní, a to jak osobní tak i profesionální stránce. Je to dobrý člověk a jsme u něj velice spokojeni, dá se říct až nadšeni.

V neděli 22. dubna přišel zatím váš největší jezdecký úspěch, triumf v prestižním sprinterském testu  - Memoriálu Jaroslava Maška. Doufal jste alespoň ve skrytu duše, že by to mohlo vyjít?

Politicuma jezdím každý den v práci a znám ho. Při poslední práci bylo vidět, že formu má, a proto jsem mu věřil. Když začalo pršet, naše naděje na úspěch stoupla. Je to velice dobrý kůň. Ordre od trenéra bylo – vyhovět koni a jestli nevyhraješ, tak se nevracej (smích). To bylo samozřejmě myšleno v nadsázce.

Šlo teprve o třetí jedničkový dostih vaší kariéry. Byla tréma?

Trému jsem samozřejmě měl, ale jen do chvíle, kdy jsem sedl na koně. Je to skvělý pocit a velká motivace, moci jezdit tak kvalitní a dobře připravené koně.

Sezóna se teprve rozbíhá. Máte nějaký konkrétní cíl pro letošní rok?

Rád bych odjezdil co nejvíce dostihů a nasbíral co nejvíc zkušeností.

Trenér Kobzarev v interview po jedničkovém chuchelském double (Memoriál prof. Michala a Memoriál Jaroslava Maška) zmínil možné stěhování do Ruska. Uvažujete o odchodu s ním nebo zůstanete v Čechách?

Otázku stěhování s trenérem bych zatím nechal otevřenou. Ještě nic není napevno rozhodnuté - vše ukáže čas a vývoj situace. Nicméně pár nabídek od jiných trenérů už mám.