Urbánek: Bratislavské klasiky? Naše nejlepší rovinové odpoledne...

Excelentní bilanci si přivezli do Újezda u Boskovic z Bratislavy svěřenci Luboše Urbánka z prvního klasického mítinku slovenské sezóny. Obě slovenské jarní ceny se soustředily do svátečního májového odpoledne a oběma vévodili Urbánkovi svěřenci, když slovenskou Jarní cenu klisen vyhrála favorizovaná Shabana a Velkou jarní cenu ovládl Darling in Pink. Žokej Martin Laube i trenér Luboš Urbánek slavili klasický double a jako bonus si odvezli vítězství i z Velké květnové ceny na 2400 metrů zásluhou Brilliant Stara.

„Jestli to bylo nejlepší odpoledne trenérské  kariéry?“ komentuje Luboš Urbánek. „Z pohledu výsledků na rovině určitě ano. Vyhrát dvě klasiky v průběhu jediného dne, to se nám možná už nikdy nepovede,  určitě to jsou výsledky, kterých si musíme moc vážit.  O mně se ví, že mám Bratislavu rád, a tak mě velice těší, že se podařilo něco takového právě tam.  Určitě je letos cenné třeba i vítězství ve Francii, ale u něj jsem přímo nebyl,  tady ty výsledky jsme si přímo mohli vychutnat,“  říká trenér, který za jediné odpoledne mimo jiné i zdvojnásobil počet dosavadních letošních vítězství svých svěřenců.

„Shabana šla do Jarní ceny klisen jako do prvního letošního dostihu, ale z práce jsme věděli, že je na tom dobře, takže její vítězství nebylo takovým překvapením,“  hodnotí konkrétní klasické počiny nedělního bratislavského odpoledne. „S Darling in Pinkem chodili  v práci spolu, ale on toho v tréninku moc neukáže, takže jsme byli na jeho výkon hodně zvědaví. Nevěděli jsme ani, jak na tom budou rozběhaní soupeři, ale nakonec to výborně zvládl, obě naše vítězství byla poměrně přesvědčivá,“ říká Luboš Urbánek, který si pochvaluje rovněž výkon Brilliant Stara.

„Byla to jeho první jednička, navíc2400 metrů,  ale zvládl to vážně skvěle, dostih se mu moc povedl.  On to pořád ještě není úplně dospělý kůň a hodně u něj záleží na tom, aby šel před startem až poslední do boxů.   Teď si to v Bratislavě vyzkoušel, a příště bychom se tam chtěli vrátit na Turf gala,“ prozradil Luboš Urbánek.

Červnové bratislavské gala naopak nebude destinací tříletých vítězů slovenských jarních klasik, s těmi by totiž trenér rád zamířil přímo do Českého derby. „Řekl bych, že na 99 procent by se měli oba příště objevit právě až v Českém derby. Musíme to všechno ještě probrat s majitelem, ale já bych dal přednost tomu, aby nešli už žádnou další přípravu a nastoupili přímo až tam.“

Urbánek má ve hře i další tříleté koně, ale České derby není  letos jediným dostihem, který příslušníky klasického ročníku stáje Lokotrans zajímá.  „S Hello Hola Hey nyní míříme do Frankenbergera a pokud by to tam bylo dobré,  čekalo by ho pravděpodobně švýcarské derby. Naopak pokud jde o Conspirationista, ten ještě není tak daleko, jak bychom si představovali, a tak dostane kratší pauzu. Start v německém nebo polském derby pro něj už není reálný, ty dostihy jsou moc brzo,“ říká Luboš Urbánek.

Jeho momentálně nejlepší tříletý svěřenec, Aigle Valliant, nse koncem týdne opět chystá ke startu ve Francii, kde napoprvé nečekaně vyhrál. „Čeká o podobný start jako minule, o dvě stě metrů delší, ale bude to určitě hodně těžké. Konkurence se zdá být o něco kvalitnější, a Francouzi si na něj už taky určitě dají pozor a pohlídají si ho,“ dodává. „Každopádně ale letos máme tříleté kvalitní, nákupy se povedly a už bratislavské klasiky toho byly potvrzením.“