Siglo de Oro potřebuje klid. Pak ve Francii boduje

 Už druhé letošní vítězství veterána Siglo de Oro ve Frrancii nepochybně potěšilo trenérku Ingrid Janáčkovou Koplíkovou, která si v sedle svého svěřence zapsala i další jezdecké vítězství.  Po solidním prezentaci ve Francii se nyní v Lysé nad Labem se svými svěřenci chystá ale i do pražské Velké jarní ceny, do níž posílá i francouzskými úspěchy ověnčeného Josephina. Také o jeho možnostech  a ambicích jsme s ní dnes hovořili.

„Vystoupení  v Chantilly? Určitě jsem spokojená s tím, jak se ukázal Siglo,“ konstatuje. „Bohužel se nám nepodařilo najít místo v dostihu s Mandarienm, bylo to v něm hodně nahuštěné a on neměl kudy útočit. Nakonec se mi ho povedlo vytáhnout ven, jenže to už jsme nestihli nic víc. Určitě to mohlo být lepší.“

Naopak se Siglo de Oro Janáčková Koplíková cestu k triumfu našla a kůň, který se dlouho ve Francii hledal, nyní vyhrál druhý z posledních tří startů. „Ukazuje se, že je to užitečný zkušený kůň, když se  mu dopřeje jeho klid, dokáže se za to odměnit,“ pochvaluje si trenérka. „Je u něj hodně důležité mu dopřát dostih podle jeho představ, takový, aby dobře dýchal, protože právě s dýcháním mívá někdy problém. Když se cítí v pohodě, dokáže se pak odměnit, tentokrát znovu potvrdil, že umí o výsledek zabojovat.“

Pro oba zmíněné koně je nadále prioritou pokračování kariéry ve Francii, kde trenérka vidí jejich uplatnění především v dalších handicapech. Mandarin je ovšem i v úvaze v souvislosti s pražskou Vekou květnovou cenou. Prioritně francouzské směřování by mělo letos provázet i kariéry obou jejich svěřenců, kteří v neděli v Praze nastoupí do Velké jarní ceny. Z dvojice Help a Josephino se zřejmě větší pozornosti sázkařů bude těšit druhý jmenovaný, který už má letos na kontě i umístění ve francouzských listed.

„Bohužel u obou nemáme moc dobrá startovní čísla, a to je hlavně pro Josephina docela problém. Máme ale na startu dva kvalitní koně s kvalitními jezdci, a  věřím, že se s nimi neztratíme a něco dosáhneme.“ Do sedla  Josephina byl angažován slovenský matador Jaroslav Línek, Helpa povede trenérčin strýc Radek Koplík.

„Zvlášť u Josephina platí, že ten kůň potřebuje  v posledních metrech potlačit, a tak jsme pro něj potřebovali silového jezdce.  Jaroslav Línek byl celkem jasná volba, na koho jiného bychom se tady měli obrátit?“ vysvětluje trenérka jezdecké angažmá. Při otázce na porovnání ambicí obou svých svěřenců  dodává: „Míle by měla líp sedět Josephinovi, u Helpa hodně půjde o taktiku,  distancí je to kůň spíš do sprintů.  Uvidíme ale, jak si s mílí poradí,“ dodává.