Vendula Korečková: O šanci na start v Derby se popereme

V loňském roce po letech změnila působiště a začala pracovat u své kamarádky Ingrid Janáčkové Koplíkové. Díky ní pak strávila část zimní pauzy ve Francii, kde se trenérčini koně účastnili mítinku ve středomořském letovisku Cagnes-sur-Mer. Vendula Korečková, jedna z nejúspěšnějších českých žokejek, vítězka téměř dvoustovek dostihů včetně tří zahraničních klasik, která možná letos našla koně, s nímž by si mohla splnit sen – vyhrát České Derby.

Jak již bylo zmíněno, letošní zima pro vás byla tak trochu netradiční…

To ano. Nikdy dřív se mi nepoštěstilo strávit dva měsíce ve Francii, navíc na mítinku, kam míří se svými koňmi spousta francouzských trenérů, protože se běhá třikrát do týdne. Byla jsem tam s Josephinem, Mandarinem, Royal Rightem a Siglem De Oro.

I když jste tam byla pracovně, užila jste si tamní úžasné prostředí? A co nějaké výlety?

Užila. Město jako takové je nádherné, leží již téměř na Francouzské riviéře a ze závodiště je krásný výhled na moře. Běhá se tam pouze v chladnější části roku, protože v létě jsou tam tropické čtyřicítky. Plánů na výlety byla spousta, ale nakonec jsme jich stihli jen pár – třeba do Nice nebo do Cannes, kde se koná slavný filmový festival. Chtěli jsme navštívit i Monaco, tak třeba příště.

Do sezóny jste vstoupila se dvěma silnými centrálami v zádech. Dá se to stíhat?

Ano, tři dny jsem u Inči v Lysé a dva dny u Vocáskových v Němčicích. Inča moc koní, kteří běhají v Čechách, nemá, a tak mi dala příležitost, abych část týdne byla jinde. Spokojenost je snad zatím z obou stran, tak to třeba i chvilku vydrží.

V sobotu v Mostě jste zaznamenala další double v kariéře a na jeho začátku bylo vítězství s dvouletou  Niamhtree...

Dvouletí začínají a je těžké odhadnout, kam ti, kteří teď běhají, třídou vystoupají. Někteří se parádně ukáží hned při debutu, že si říkáte, bůh ví, jak nebudou dobří, ale být tomu tak nakonec nemusí. Prosadit se mohou ti, kteří třeba ze začátku nejsou až tak suverénní, ale zlepšují se dostih od dostihu. Dvouletí jsou vždycky trochu loterie, nicméně naše Niamhtree se chová už nyní jako správný dostihový kůň. Přesně ví, co má dělat a jak si se vším poradit. Uvidíme, co s ní udělá tento start, jestli ji ještě někam posune a jak se bude její kariéra vyvíjet. Já myslím, že je hodně slibná.

Slibně se po téměř dvouleté pauze na dráhu vrátil také Albatros…

Jako dvouletý vyhrál Zimního favorita a i po zranění a nucené pauze ukázal, že třídu stále má. Tušili jsme, že by mohl jít dobře, v práci se ukazoval výborně, nicméně dostihy a práce to je úplně něco jiného. Překvapil mě, s jakou lehkostí vyhrál, jakoby dostih byla jen přípravná práce pro něco dalšího. Zatím asi zůstane na rovině, kam bude směřovat dál je ale otázka spíš na Vocáskovy.

Třetím místem v Ceně první dámy rozhodně ostudu neudělal ani další navrátilec po zranění, Saul…

Po takové době a s tak dobrými koňmi šel super. Jaké jsou s ním plány do budoucna, netuším, týden před tímto startem byl ale na startovní listině krosového dostihu v Pardubicích. Možná půjde skákat nebo bude kombinovat roviny a překážky jako dříve Barateus. Nicméně ani na rovině by se neztratil.

V sobotu nás čeká Velká červnová, pravděpodobně nejsledovanější derby-trial, v němž máte zajímavou šanci…

Myslím, že na startu se sešli dobří a vcelku vyrovnaní koně. Minule se mi moc líbila Korvette z Lokotransu a zajímavý může být i Caucasian, u něj je ale otázkou, zda bude dokola. Špatně nešel ani Secret Peet vezme-li se v úvahu, že měl lehce otočené sedlo a nemohl být tedy až tak ježděn.

Vy budete v sedle Fascing Rocka, který se prezentoval vítězným debutem 7. května v Mostě…

Nebude to pro něj lehké, ale tipuji, že by se do této kategorie koní zařadit mohl. Vypadá dobře a uděláme maximum pro to, abychom uspěli a dostal se do Derby, kam zatím není hlášen.

V případě úspěchu ve Velké červnové se pravděpodobně společně podíváte i do Derby. Že by satisfakce za rok 2010 a ryzáka Talgada?

To těžko říct, ale bylo by to krásné. Fascing Rock se ukazuje dobře, hned při svém debutu věděl, co se od něj očekává. V dostihu s ničím neměl problém, byl výtečně připravený a myslím, že by se mohl oproti minulému startu ještě zvednout. Tipuji, že prodloužení distance mu vadit nebude. Je to flegmatik, který jen čeká na povel jezdce, dá se říct, ideální kůň pro velké dostihy. O šanci na start v Derby se tedy určitě popereme.

Máte pro letošek stanovený nějaký konkrétní cíl?

Je dobré si dávat cíle, aby měl člověk k čemu směřovat. Vloni jsme měla nejvíce startů v kariéře, letos bych mohla nasbírat třeba nejvíc vítězství, což když máte v zádech výborně nachystané koně, není nemožné. A kdyby se podařil hattrick, který mi dosud chybí, nezlobila bych se. Ráda bych hlavně jezdila tak, aby byli majitelé i trenéři spokojení. A protože jsem se v Mostě dozvěděla, že mám už jen dva zásahy do dvou set, možná i to by se letos mohlo podařit.

I přes velké pracovní nasazení působíte velmi uvolněně, dá se říct spokojeně, je to tak?

Aktuální nastavení – být na dvou místech s odlišným stylem tréninku, kdy během týdne vyměním Lysou za Němčice, mi vyhovuje. Rozbíjí to stereotyp, na který jsem byla předtím zvyklá. Když jsem v Lysé, jezdím ještě odpoledne k Hulínským, takže u koní jsem prakticky od rána do večera. Zatím mě to nevyčerpává, ale spíš nabíjí a motivuje, snad to tak vydrží.