Kabelková: Wellunca je nachystána, Talent ladí formu na Velkou

Obhájkyní vítězství z loňské Velké ceny českého turfu je Wellunca. Klisna, která v minulých letech v září v Praze dokázala vyprodukovat své životní výkony, se v kvalitní konkurenci pokusí navázat na minulé roky a dát zapomenout na letní Merano. Trenérka ale nevyhlíží jen sobotní pražskou událost, ale také Velkou pardubickou, v níž bude vítěznou pozici obhajovat další její svěřenec Talent…

 

„Wellunca je v pořádku, má napracováno a na sobotu se s ní těšíme,“ hlásí Hana Kabelková. „Je ovšem pravda, že i když loni musela v Praze porazit Nagano Golda, letos se ten dostih zdá být ještě kvalitnější. Prosadit se bude hodně náročné,“ upozorňuje Kabelková, která Wellunku nasedlá v sobotu odpoledne Jiřímu Chaloupkovi.

Přesto, že tentokrát angažuje žokeje vyhlášeného odhadem tempa, rozhodně si ale nepřeje změnu obvyklé taktiky. „Je pravda, že když na startu chybí Grigri de Lancray, není úplně jasné, kdo se ujme tempa, a trochu nám to dělá starosti.  Ale s Wellunkou bychom dopředu vážně jít nechtěli, to jí nesvědčí a určitě by tak nebyla v dostihu spokojená..“  Spokojenost její svěřenkyně se ale dá očekávat v souvislosti s měkčí dráhou, která se v sobotu dá na pražské dráze očekávat. „Ukázala sice při vítězství v Mostě, že umí vyhrát i na tvrdší  dráze, ale měkčí podklad pro ni určitě může znamenat výhodu,“ domnívá se Hana Kabelková před CPI Hotels Velkou cenou českého turfu.

Zatímco od pražského dostihového vrcholu podzimu zbývají už jen hodiny, do Velké pardubické schízí ještě 16 dní. Během nich se nepochybně rozproudí  řada debat o přihlášených koních. Zveřejněný seznam přihlášek Hanu Kabelkovou v určitém směru rovněž překvapil…

„Jsou tam asi všichni ti koně, s kterými se dalo počítat, a pak také pár takových, s kterými jsme asi moc nepočítali.  Je tam samozřejmě irský kůň, kterého si těžko zařadíme, a dvojice od Josefa Váni mladšího. Ty koně jsme tak asi úplně nečekali a bude zajímavé, jestli se nakonec skutečně na start dostanou a jak se u nás porovnají,“ říká Hana Kabelková.

S Talentem a jeho přípravou do Velké je momentálně spokojena a zklamání z nedokončeného startu v poslední kvalifikaci už nijak neřeší. „Samozřejmě, ten dostih nám mnoho neprozradil, navíc se z něj Talent vrátil trochu pomlácený, naštěstí to ale bylo spíš povrchové a už je zase v pořádku,“ říká trenérka loňského hrdiny Velké pardubické. „K přípravě  už jsou nyní prakticky ideální podmínky, takže pracujeme podle plánu a věřím, že budeme do Velké nachystáni,“ dodává.