Török: Vert Liberte paří do nejužší špičky

Tři starty, tři vítězství. Bilance Verta Liberte v letošním roce na českých drahách těžko mohla být  lepší. Třetí úspěch přišel v dostihu, který  je s nadsázkou „českým Vítězným Obloukem“ – tedy největší tuzemské mezigenerační vytrvalecké zkoušce, a tak se nabízí úvaha o tom, že je svěřenec Dalibora Töröka aktuálně nejlepším českým vytrvalcem v situaci, když český turf nedisponuje žádným mezinárodně úspěšným nástupcem Nagano Golda či Trip to Rhodose.

„Nejlepší vytrvalec? Těžko říct,“ reagoval v Praze na tuto otázku trenér Dalibor Török. „Vyhrál letos u nás všechny tři starty proti kvalitním koním, takže třídu prokazoval po celou sezónu. V Ceně turfu jsem byl sám trochu překvapený,  jak dobře to zvládl ve finiši.  Určitě tam prokázal, že do naší nejužší špičky oprávněně patří.“

Török si i v Ceně turfu potvrdil, že na Verta Liberte přišli ve stáji teprve před letošní sezónou a druhý kůň loňské Velké jarní ceny se letos odměnil trojicí vítězných startů.  Jestli je momentálně lepší než jeho stájová družka, vítězka derby Queen of Beaufay, to si ale trenér odhadnout nedovolil. „S tříletými klisnami společně práce pochopitelně nechodí, takže takové přímé srovnání mezi nimi nemáme ani ve stáji,“ připouští trenér stáje Pegas.

Možná se ale porovnání jeho svěřenců odehraje ve  Francii prostřednictvím tamního handicapu. Oba  jsou totiž v úvaze o startech ve Francii ještě v letošním roce. „S Queen of Beaufay počkáme tak ještě měsíc,  pak by se měla do Francie podívat, máme s ní vcelku velké plány, no a u Verta Liberte se uvidí, jak na tom po dnešním dostihu bude. Kdyby bylo   všechno v pořádku, taky by se ještě v letošním roce do Francie podíval,“ míní Dalibor Török, který se v roli trenéra posunul právě sobotním úspěchem přes 18 milionů korun, vyběhaných jeho rovinovými svěřenci.