Bartoš: V Cagnes-sur-mer jsme jeli do zdi

První starty na zimním mítinku ve francouzském Cagnes-sur-mer  mají za sebou svěřenci Josefa Váni mladšího, kteří v těchto týdnech mají na jihu Francie svou novou provizorní základnu.  V rámci pátečního mítinku se žádný z reprezentantů Scuderie Aichner neprosadil mezi nejlepších pět koní v dostihu,  jak ale konstatuje žokej Josef Bartoš, pomalejší rozjezd ve Francii se tak trochu dal očekávat.

„Že pro ty první dostihy bude pomalý rozjezd, to nás nepřekvapilo,“ říká Bartoš. „Samozřejmě, nešli jsme na start s tím, že prostě neuspějeme, a měli jsme představu, že bychom  byli aspoň dvakrát rádi do pátého místa, ale bohužel se to nepodařilo. S tříletým Costa Rica jsme si dělali naděje, že se zařadí do vyšší kategorie, ale jak se ukázalo, budeme to s ním příště muset zkusit o stupeň níž. A věřili jsme si víc taky v tom dostihu, kde jsme nasadili tři koně,“  vrací se Bartoš ke steeplechase na 3800 metrů, kde se ani jednomu  z českých koní nepovedlo dosáhnout na sedm dotovaných pozic. „S Lord Dragonem jsem tam bohužel prakticky pořád jel do zdi, nebylo jak si polepšit a nakonec jsme zůstali mimo. A Volkov Jelios tam zase nestačil v závěru, ukázalo se u něj, že po cestování z Trevisa asi nezbyly na tento start síly.“

První start ve Francii by ale pro českou výpravu  neměl být až tak signifikantní,  to hlavní všechny ve Francii čeká v příštích týdnech. „Po cestě jsme do všeho nemohli jít naplno, teď už jsme ale v práci koním zatopili a věříme, že se výsledky dostaví,“ konstatuje Josef Bartoš, jehomž se jinak podmínky v Cagnes-sur-mer velmi zamlouvají.

„Známe to tu z minulosti, podmínky jsou suprové,  navíc je tu i nová all-weather dráha pro roviny,“ pochvaluje si. „Co se týče organizace, není Francouzům co vyčítat, všechno výborně funguje.  Po včerejších dostizích tu dnes po dráze deset lidí zahrabávalo díry, je tu o všechno výborně postaráno.“ Jediné, co až tak nevychází, je prozatím na francouzském Riviéře počasí. „Je tu o něco chladněji, ale to je teď asi v celé Evropě. Od včerejška prší, ale na příští dostihy by podle předpovědí mělo snad přestat. A jak tu v televizi vidíme dostihy v Auteuil, tam je problém s měkkou dráhou větší.“

Právě zkušenosti  z minulých účastí by mohly české výpravě v Cagnes-sur-mer letos být ku prospěchu. Nakolik se jí povede nepříznivou výsledkovou bilanci z prvních dostihů vylepšit hned v příštím týdnu,  na to si ale musíme několik dní počkat..