Vánoční anketa: Prim hraje cukroví, pohádky a kapr

Kapr nebo řízek? České pohádky nebo americké komedie jako třeba Sám doma či ztřeštěné příhody Clarka Griswolda a jeho rodiny? O tom, jaké cukroví tradičně připravují, na co se rády ve svátečním čase podívají, či jak nejlépe tráví nejkrásnější dny v roce, jsem si povídala s manželkou českého rovinového šampiona 2020 Jana Vernera  Žanetou, s partnerkou v Čechách zdomácnělého polského trenéra Grega Wroblewskiho Ivanou Porkátovou a přítelkyní slovenského žokeje v českých službách Michala Dema Simonou Molkovou.

Kolik času věnujete přípravě na Vánoce? Jste typ, co rád doma zdobí a týdny peče, uklízí a chystá dárky?

Žaneta: Vánoce miluju, jsou to pro mě nejkrásnější svátky v roce, o to víc teď, když jsme rodina. To jsou úplně o něčem jiném. Dárky mám nachystané a zabalené už nějakou dobu, protože Vikinka chodí od září do školky. Sice jen na tři dopoledne týdně, nicméně na dárky i úklid jsem měla letos spoustu času.

Ivana: Vánoce začínám řešit až po Mikuláši. Na výzdobu si moc nepotrpím, ale pro děti samozřejmě ráda nazdobím. Dárky chystám ráda, asi i proto, že máme dvě děti. Moc nás s Gregem baví sledovat kluky, jakou mají radost při rozbalování a těší nás, když si spolu hrají.

Simona: U nás je vánoční výzdoba decentní. Na stůl dáme adventní věnec a výzdobu doplňují vánoční trpaslíci. Cukroví peču jen pár druhů, protože se toho u nás moc nesní. Letos jsem teda nepekla vůbec, nějak na to nezbyl čas.

Pečete? Pokud ano, kolik druhů, které máte vy osobně nejraději,a které preferuje rodina?

Žaneta: Abych řekla pravdu, s pečením je to horší. Malinko se stydím, ale upekly jsme jenom perníčky.  Nějak nebyla chuť, upéct toho víc.

Ivana: Pečeme, jelikož cukroví máme rádi. Cukroví totiž dělá tu pravou vánoční atmosféru. Já dělám těsto a kluci pak vykrajují. Nejvíc u nás jede tzv. suché cukroví, takže pečeme perníčky, rohlíčky, pracny, linecké a navíc máme šikovnou babičku, která má výborné cukroví a vždy nás obdaruje.

Simona: Obvykle peču perníčky, linecké a mezi mé oblíbené cukroví patří i sádlové bochánky, ale ty se mi bohužel nikdy upéct nedaří…

Jakou pohádku v televizi si nikdy nenecháte ujít?

Žaneta: Pohádky? No jasně, ty patří k Vánocům a třeba film Sám doma, ten můžu vidět klidně každý rok…

Ivana:  Ráda sleduji pohádky s rodinou a nikdy si nenechám ujít Tři oříšky pro Popelku. 

Simona: Na pohádky se doma díváme rádi, mou oblíbenou z dětství je Šíleně smutná princezna.

Máte ráda Vánoce tradiční, v klidu, pohodě a s rodinou nebo spíš plné shonu a netradičních zážitků?

Žaneta: Na Štědrý den se půjdeme podívat na našeho Aida, který si užívá výběh, dáme mu něco dobrého a půjdeme na procházku do lesa. No a pak budeme čekat, jestli přijde Ježíšek…

Ivana: Mám ráda tradiční Vánoce, v klidu a pohodě s rodinou. Stres v žádném případě. Práci zkombinujeme s programem pro našeho Honzíka a Grečka, takže si odskočíme na lyže a brusle.

Simona: Určitě v klidu a pohodě doma. První a druhý svátek vánoční pak jezdíme po rodinách.

Jaký dárek z minulosti vám nejvíc udělal radost a co byste pod stromečkem rády našly letos?

Žaneta: Zatím nejkrásnější dárek jsme si nadělili před třemi lety, dceru Viktorii. S nadělováním dětí bych to letos ráda zopakovala. Nejlépe abychom už u stromečku byli všichni čtyři.

Ivana: Jsem typ člověka, který nic nepotřebuje, všechno mám. Potěší mě, když je zdraví, vše v pohodě, dobrá nálada a rodina pospolu. 

Simona: Ten největší dáreček už máme, přišel na svět letos v létě. A vlastně ani nevím, co dalšího bych si přála najít pod stromečkem…

Jak vypadá u vás doma štědrovečerní večeře? Je to tradiční kapr se salátem nebo něco jiného? 

Žaneta: Kapra letos vynecháme, bude losos nebo tuňák a řízky z vepřové panenky. Salát? Rozhodně! Bez salátu to nejsou ty pravé Vánoce…

Ivana: Sváteční večeře? Tradičně je to kapr s bramborem. Můj muž Greg pochází od moře, takže nechybí i jiná ryba. Na stole pak musí být i ovoce a samozřejmě cukroví.

Simona: Na štědrovečerní večeři máme klasiku- kapra a bramborový salát a jako polévku slovenskou kapustnici.

Dodržujete doma nějaké vánoční zvyky? Lití olova, lodičky z oříšků, držení půstu?

Žaneta: Olovo musím ještě sehnat, ale určitě půjdeme zapálit prskavky.

Ivana:  Snažíme se nejíst maso a děti nosí zvířátkům jablka.

Simona: Na Štědrý den žádné tradice nemáme. Ale letošní Vánoce už jsme ve třech, proto věřím, že do budoucna nějaké zvyky zavedeme např. pouštění lodiček. To jsem já jako malá měla moc ráda…