Novinky u žokejů: Dettori do Rijádu, Murzabajev do Chukya

Frankie Dettori byl potvrzen jako jedna z hvězd mezinárodního žokejského klání, které tradičně probíhá v Rijádu v předvečer Saudi Cupu. Žokejská International Challenge se v Rijádu ustanovila jako mimořádná příležitost, na níž v minulých letech působily i legendy typu Jorge Ricarda nebo  Glena Bosse, vítězství si v posledních dvou letech ale připsaly ženy – Švýcarka Sybille Vogtová a Australanka Caitlin Jonesová.  Populární Dettori se v letošním roce loučí s dostihovou kariérou půjde tak o jeho poslední starty v Rijádu.  Letos prozatím jezdí v kalifornské Santa Anitě,  kde má zatím na kontě jedno vítězství ze sedmnácti startů. Dettoriho má letos doplnit i Brazilec Morreira, který se loni rozloučil s dlouhodobým rekordním působením v Hongkongu a letos jezdí doma v Brazílii.

V Kataru působící Tomáš Lukášek tento týden získal zatím v tamním provozu jedno druhé místo, celkově ale v sezóně s 27 vítězstvími nadále patří do kvarteta nejúspěšnějších žokejů průběžného katarského šampionátu.  Václav Janáček, který v roce 2022 po odmlce opět získal titul španělského šampiona rovinových žokejů, prozatím do letošního šampionátu nezasáhl, po dvou dnech na dráze Los Hermanas má ale dvě vítězství s koňmi Guillerma Arizkorrety Denisa Sikorová, která tak už vyrovnala svou španělskou vítěznou bilanci roku 2022.

Dvě vítězství v letošním roce má zatím na kontě v Japonsku také Bajuržan Murzabajev, kterého o víkendu čeká další grupové start na závodišti v Chukyu, kde se konají i gr.,2 The Tokai TV Hai Tokai Stakes na 1800 metrů. Aktuální německý šampion v Japonsku působí v rámci krátkodobé tříměsíční licence.