F. Minařík: Potvrzeno - Japonci dobývají svět

„Jak známo, jsem velký fanoušek Japonska a jeho dostihů a v Dubaji jsem měl další důvody ke spokojenosti. Nadchl mě především Equinox, od kterého se sice čekalo, že v Sheema Classic vyhraje, ale že by to bylo takhle skvělé, to nepředpokládal nikdo.  Mluvil jsem v Dubaji s žokejem Lemairem, ten  tam určitě čekal, že se Equinox ukáže dobře, ale traťový rekord a styl vítězství byl prostě úžasný.   Teď bude samozřejmě otázkou, jak ho Japonci budou chystat na Vítězný oblouk, který je  pro něj jednoznačně cílem. Smysl by dávalo vypustit japonskou sezónu, nechat ho teď odpočinout a pak se  přes jeden evropský trial pokusit o Oblouk.

Mají tu výhodu, že Equinox  už tam vyhrál Arima Kinen a v podstatě nemá v Japonsku tolik co dokazovat. Arc je pro Japonce  velkým cílem a já doufám, že se dočkám toho, až v něm budou slavit vítězství.  Je to jen otázka času, kdy to přijde, a Equinox ukázal, že by mohl být tím pravým koněm, který to dokáže.

Japonci byli taky na prvních čtyřech místech v UAE Derby,  tím se kvalifikovali na Kentucky Derby, ale tady si myslím, že úspěch v Americe je po Dubaji jenom iluze.  Ti japonští koně nejsou nějak super speciálně dobří, a v Americe se bude chystat to nejlepší. Nemyslím, že by  tam začátkem května měli Japonci šanci vyhrát.

Hodně velké překvapení byl pro mě vítěz World Cupu Ushba Tesoro. Přece jenom je to kůň, co v Japonsku běhal spíš takovou druhou ligu, že by vyhrál v Dubaji, to jsem si nemyslel.  Tak trochu mi to připadá, jako kdyby vítěz dostihu z Koles  vyhrál České derby.  Ale Japonci pokračují v dobývání světa a myslím, že to je moc dobře. Koneckonců je to země, kde se dostihy mohou v klidu rozvíjet a taky se to tam děje.  Kdo ví, jak to bude ještě dál pokračovat. V Japonsku nemají problémy s financemi, nemusí se zabývat protesty ochránců přírody, a můžou se soustředit na rozvoj. Některým problémům, s kterými bojuje Evropa, Amerika nebo Austrálie se můžou jenom smát.“

V Dubaji jsem se samozřejmě bavil taky s Frankiem Dettorim.  Říkal, že v jeho posledním roce ježdění je o něj veliký zájem, a překvapil mě svými plány. On se totiž chce v Americe pokusit, aby dostal nějakého nadějného koně a svezl se v Kentucky Derby, i když se proti němu běhá Guineas mítink v Newmarketu. Jinak chce své další plány řešit postupně s tím, že rozhodovat se bude podle situace, a tak pořád nevím, jestli se nám ho letos povede dostat do Německa.

I v Dubaji o sobě dal vědět B. Murzabajev, i když tam jezdil koně, kteří neměli moc šanci. Povedlo se mu ale už vyhrát  ve Francii pro trenéra Fabreho a je jisté, že si otevřel dveře do světové ligy těch nejlepších žokejů.  V Dubaji získal další velké zkušenosti, a jsem zvědav, jak se mu dál povede a bude se prosazovat. Jako loňský německý  šampion by měl mít jistou koncem roku zase tříměsíční  licenci v Japonsku, a po roce u Fabreho ho tak čeká určitě zajímavé období…"