P. Hromada: Do Mostu na klisny i za Martinem Maxou

 Novým ředitelem mosteckého Hipodromu je od letošního roku Petr Hromada, jehož jméno prozatím nebylo v dostihových kruzích známé. Před prvním klasickým dostihem sezóny roku 2023 a jedním z vrcholů mostecké sezóny nám odpověděl na několik otázek o sobě, i o plánech severočeského závodiště.

- Jaká byla vaše cesta k funkci ředitele mosteckého hipodromu? 

Moje cesta nebyla jednoduchá, prošel jsem standardním výběrovým řízením, kde bylo celkem 8 uchazečů. Nakonec jsem byl osloven přímo panem doktorem Charvátem, se kterým jsme následně pracovali na konečné formě naší spolupráce.  Z této dohody vyplynulo, že jako člověk, který celý život žije v Mostě, budu působit na Hipodromu jako ředitel společnosti a zároveň budu zastávat funkci jednatele ve společnosti Charvát Hykom s.r.o.

 

- Máte nějaký speciální vztah ke koním a dostihům? 

O speciálním vztahu bych nemluvil. Ke koním mám všeobecně respekt, protože jsou to velká zvířata. Jak jsem uvedl, tak pocházím z Mostu, proto jsme na Hipodrom a do nedalekých Svinčic jezdili od mala s rodiči. Shodou náhod má sestra i manželka koně milují, v minulosti na nich jezdily a staraly se o ně, tak mě láska ke koním také poznamenala.

 

- Čekají mostecké závodiště v letošním roce nějaké zásadní změny ohledně dostihového provozu a jeho zázemí? 

Jedinou změnou oproti loňskému roku je ta, že letos máme na programu pouze rovinné dostihy. V zázemí se nám povedlo zrekonstruovat stoly a lavičky u občerstvení. Okolo dostihové dráhy máme částečně nový plot.

 

- V minulosti se hovořilo v souvislosti s Mostem o otočení kurzu dostihů a cílové rovině "do kopce" , o rozšiřování pískové dráhy nebo o využívání rovné sprinterské dráhy. Dá se v brzké době čekat oživení některé z těchto myšlenek? 

Ano, tyto informace mám také, ale otočení kurzu dostihů je spojené s velice nákladnou investicí do nové tribuny a ta v brzké době v plánu bohužel není. Písková dráha byla upravena, ale její rozšiřování není plánované. Sprinty bychom u nás do budoucna viděli rádi, ale protože jde o složitou záležitost,  pokusíme se ji vyhodnotit po skončení  letošní sezóny

 

- Čím byste diváky pozval na sobotní "klasické" odpoledne na hipodromu? 

Rád bych diváky pozval tradičně na osm zajímavých dostihů a tři dostihy poníků. Diváci se mohou také těšit na jízdy na koních v prostorách dětského centra, skvělé sázky a našeho hosta, který přijal pozvání a tím je zpěvák Martin Maxa. S ním se budou moci diváci vyfotit, případně ho požádat o autogram.