Liška: Ještě vyhrát derby, a je hotovo...

Vítězný návrat na „místo činu“ oslavil žokej David Liška v prvním klasickém dostihu letošní české sezóny. Ve spolupráci s trenérem Václavem Lukou už v minulosti vyhrál St Leger s Nagano Goldem i Velkou jarní cenu s Ignaciem Reillym. Dnes přidali třetí společnou „klasiku“ zásluhou Salt Mix, kterou měl do minulého startu „pronajatou“ Václav Janáček. Jenže ten se minulý týden v Madridu zranil. A za jeho absence byl Liška vítanou náhradou.

„Naše koně zná, umí si na nich poradit. David byl přirozená volba,“ říkal k vynucené jezdecké změně Václav Luka. Společně už koneckonců leccos v českém turfu dokázali, a úspěšná spolupráce v Mostě přinesla další pokračování. „David udělal, co měl. Věděli jsme, že Salt Mix minule měla problém s hlubokou dráhou, tentokrát už to takové nebylo. A využila toho,“ dodal trenér ke klisně, která po doběhu ztratila podkovu a kulhající se nemohla zúčastnit slavnostního ceremoniálu.

„Na klisně jsem předtím neseděl, ale měl jsem ji nakoukanou z videjí, a podrobně jsem o ní mluvil s Pinďou,“ popsal David Liška svou přípravu na dostih, který v závěru vypadal jednoznačně, ale jeho jezdecké pocity hovořily o opaku. „Nebyl to dostih, co by probíhal přesně podle představ, ale nakonec jsme se dostali tam kam jsem potřeboval a klisna předvedla moc dobrý závěr, konec se jí moc povedl,“ pochvaloval si Liška návrat do pozice vítěze klasického dostihu. „A jestli by mohla mít naději v delším dostihu? Seděl jsem na ni prvně a zas tak dobře jí neznám, abych to mohl dobře posoudit.“

„Je to moc dobrý pocit, po tomhle vítězství už jen vyhrát derby a mám hotovo, a mohl bych toho nechat,“ vtipkoval žokej, který už v minulosti ukončil kariéru, poté se ale do sedla při dostizích znovu vrátil. „Teď už se nedostávám pod tlak, jezdím váhu, kterou vládnu, v sezóně si držím těch 58 kilo a jenom výjimečně se domluvím na nižší hmotnost, nechci se dostávat do stresu,“ dodává žokej, který na dvou posledních mítincích, konaných v České republice, získal v obou případech vítězná double.