Politicum favoritem nedělní Velké květnové ceny

Tradiční vrchol jarní části tuzemské sezóny pro mílaře představuje Velké květnová cena, která se v neděli v Praze odehraje jako 74. ročník tohoto dostihu a konkurence na jeho startu by se měla sejít parádní.  Přesto, že na startu budou vítězové posledních dvou ročníků Velké květnové – Ignatius Reilly a Pace Man, a také nejlepší tříletek Česka roku 2022 Josephino, sázkovým favoritem je loni druhý Politicum (foto), který v dubnu zastínil pražskou konkurenci v 1400 metrů dlouhém  Memoriálu Jaroslava Maška.

„1400 metrů je pro něj možná lepší distance, ale už několikrát v minulosti ukázal, že mu míle nevadí a předvedl na ní dobré výkony,“ konstatuje majitel stáje The Sons of Sharpour Josef Saller mladší. „Před dostihem se Politicum cítí dobře, Kosťa Kobzarev má koně do dostihů připravené a pro Politicum zřejmě platí, že zraje jako víno,“ dodává na adresu bělouše, který v tréninku Konstantina Kobzareva na českých drahách neskončil hůře než na třetím místě a loni vyhrál kromě Maškova memoriálu také červnovou Tattersalls Mile.

Ve Velké květnové ho nepochybně čeká těžká práce, a uvědomuje si to i jeho realizační tým.  Majitel nehodlá před startem nic předjímat, a přeje si pro reprezentanta své stáje především dobrý průběh aby mohl ukázat, jak na tom v neděli bude. „Na startu je řada dobrých koní,   všichni soupeři tam budou mít své ambice a nikoho nelze podcenit. Josephino určitě už své ukázal, a stejně tak Pace Man, který obhajuje loňské vítězství.  V posledním startu se ale předvedli dobře i Heidi High a Alzir.“

Pokud by Politicum v neděli  roli favorita splnil,  zaznamenal by trenér Konstantin Kobzarev své jubilejní desáté vítězství,  Po Politicum by úspěch znamenal  páté vítězství v sedmadvacátém startu kariéry.