Několik otázek pro… Michala Dema

Do letošní sezóny vstoupil v roli trenéra a v neděli se poprvé se svými svěřenci zúčastní prestižního mítinku Turf-Gala. Michal Demo, slovenský elegán a žokej, kterého si pro jeho dobrý odhad tempa a citlivou ruku oblíbila řada českých trenérů. Talentovaný mladík, který už čtvrtým rokem působí u majitele Jiřího Draga jako stájová jednička DS Březová a od letošního jara oficiálně připravuje sedm koní, včetně stříbrné z klasické Jarní ceny klisen Shinning Sky a spolehlivého Rex Of Thundera….

Michale máš před sebou premiérové Turf-Gala, doma na Slovensku. Jak vidíš šance svých svěřenců?

Na neděli se těšíme. Myslím, že máme dobře nazbrojeno. Jinak se ale připravujeme jako na jiné dostihy, vždycky odjíždíme s tím, že chceme vyhrát, ostatně jako všichni ostatní. Mítink Turf-Gala je prestižní a já doufám, že se nám bude dařit.

Ve Velké ceně Slovenska změří své síly nejkvalitnější vytrvalci a mezi nimi i tvůj Rex Of Thunder. Jak vidíš jeho šance například proti Koni roku 2022 Gasparinimu nebo jeho letošnímu překvapivému přemožiteli Orrymu?

Rex se v práci ukazuje hodně dobře, formu drží od svého prvního letošního startu a já pevně doufám, že budeme bojovat o příčky nejvyšší. Je to těžký dostih, hodně otevřený. Je tam Gasparini, hodně dobrý je také Aigle Vailant z Lokotransu, podle toho, jaké výkony podával ve Francii, nebezpečný bude určitě Orry, který minule Gaspariniho porazil a jde každý startem nahoru. Neodepisoval bych však ani maďarského účastníka Adonise, kterého pojede Petr Foret. Dráha bude pravděpodobně rychlá, pevná, což je pro nás jen dobře.

Své želízko v ohni, máte i ve Starohájském kritériu, trialu, kteří mnozí čeští trenéři volí jako alternativu k Velké červnové, která se běží již tuto sobotu, tj. 3. června v Chuchli…

Se Shinning Sky směřujeme do Českého derby a zda se ho zúčastní, záleží na tom, jak zaběhne v neděli proti hřebcům. Distance by jí měla vyhovovat, a jelikož má jako klisna úlevu 1,5 kilogramu, mohlo by nám to hrát do karet.

Shinning Sky je směřována do Českého derby, na pražskou dráhu, kterou ovšem doposud nevyzkoušela. Nebude to pro ni, v případě úspěchu a následném startu v Derby, trochu handicap?

Myslím, že by jí to nemělo vadit, protože pražská dráha je svými parametry hodně podobná té karlovarské, na níž se jí podařilo vyhrát. Rozchází se pomaleji, takže v Jarní ceně klisen to na ní bylo krátké. Prodloužení distance i delší cílová rovina by jí měly jít k duhu.

Koně v modro-bílých barvách DS Březová bodují jak v Čechách, tak i na Slovensku. Tipuji tedy, že ve stáji vládne spokojenost…

Je to tak. Ve stáji vládne pohoda a dobrá nálada. Všichni koně jsou zdraví (ťuk ťuk, ťuk – abychom to nezakřikli), pracují s chutí, co víc si může trenér přát… Zatím většina vyběhla pouze jednou a bylo z toho jedno současné vítězství a dvě krásná druhá místa v jedničkových dostizích. Tajně doufám, že právě na Turf-Gala bychom mohli tuto bilanci prolomit a mohlo by se podařit nějaké to vítězství. To by byla třešnička na dortu.

Pomalu a jistě se blíží České derby, absolutní vrchol tuzemské dostihové sezóny. Kdo z tříletých tebe osobně do této chvíle nejvíce zaujal?

Nejvíc mě zaujal Jardin Michelet od pana Seménky, už od jeho prvního startu říkám, že ten vyhraje letošní Derby. Myslím, že nakročeno k tomu má více než dobře. Z ostatních se mi líbí Breakmoment od Ingrid Janáčkové-Koplíkové, který dokázal s Jardin Micheletem bojovat.

Vloni hodně kartami zamíchaly nákupy na poslední chvíli. Myslíš, že i letos se něco podobného chystá?

Nemyslím si, že to bude letos tak divoké. Ale pokud ano, nemělo by nás to až tak ohrožovat, protože z nákupů na poslední chvíli většina koní neuspěla. Aby se tak stalo, museli by podle mě jít do Derby rovnou ze zahraničního tréninku. Pokud se kůň dostane na nějakou dobu do Čech, každá stáj funguje trochu jinak a než si na to koník zvykne, nějakou dobu to trvá. Takže koně připravované v domácím tréninku mají v tomto směru jasné plus.