Jaromír Šafář: Černým koněm je pro mě Stormy Awakening

Jeho kariéru zdobí čtyři šampionské tituly a vítězství v Českém i Slovenském Derby s hřebcem Touch Of Geniusem z roku 2015. Jaromír Šafář, jeden z dlouhodobě nejúspěšnějších českých žokejů, který v posledních letech působil ve dvou renomovaných tréninkových centrálách, a to v Němčicích u Pardubic u rodiny Vocáskových a následně ve stáji Valencio Radka a Františka Holčákových. Sedmatřicetiletý žokej, který letos stabilně působí ve Francii a v neděli se, pro některé možná trochu překvapivě, vyhoupne do sedla tušimické derby-naděje jménem Sadalbari…

Jarynku, jak vzpomínáš na své derby-double z roku 2015?

Vyhrát Derby je snem každého žokeje bez výjimky. A pokud se podaří vyhrát dvě v jeden rok, je to opravdu parádní zážitek…

V neděli, kdy pojedeš České Derby už podvanácté v kariéře, budeš v sedle zatím málo čitelného Sadalbariho z tréninkového lotu Miroslava Nieslanika. Jak vidíš vaše společné šance?

Měl jsem možnost jezdit ho letos ve Štrasburku, kde jsme měli trochu smůlu. Kdyby se nám podařilo projet mezi koňmi, myslím, že už tam by udělal slušný výsledek. Ve Velké jarní také neutíkal špatně, jen pro něj byla krátká a moc rychlá. Doufám, že v Derby zabojuje a podá kvalitní výkon.

Kdo je pro tebe favoritem modré stuhy a máš vytipovaného i koně pro překvapení?

Favoritem číslo jedna je pro mě Breakmoment a černý kůň dostihu? Určitě Stormy Awakening.

Jak se těšíš na Derby, v němž jsi získal angažmá tak trochu na poslední chvíli?

Těším se moc. Vyšlo to krásně, chystali jsme se s Dančou právě na 14 dní do Čech na dovolenou a tohle je bonus. Protože kromě Českého Derby bych měl jezdit za týden ještě Derby maďarské.

V loňském roce ses rozhodl zkusit štěstí ve Francii. U koho aktuálně působíš a jak se ti v zemi dobrého vína a krásných žen daří?

Jsem u Emanuela Clayeuxe ve Vaumas nedaleko Vichy a spokojený jsem moc.Pokud naši koně běhají roviny, jezdím je, a když máme v dostihu více svěřenců, dostávám první šance, což mě těší. Co se týče práce i osobního života, jsem maximálně spokojený.

Derby, absolutní vrchol rovinové sezóny. Co podle tebe častěji vyhrává tento mimořádný dostih – vysoká třída nebo spíš štěstí?

Určitě třída a pak také aktuální forma daného koně. I když štěstí je také zapotřebí…

 foto: Zenon Kisza, Lenka Lojová a Petr Guth