Sází se více než loni, ale…

Dostihy ve Velké Chuchli 9. července de facto rozdělily tuzemskou sezonu na poloviny. Dostihový den na pražské dráze byl 23. v pořadí a máme před sebou ještě 24 položek, samozřejmě je otázkou, zda se všechny podle plánu uskuteční.

Během 23 dostihových dní se odběhlo 176 dostihů, 136 rovinových a 40 překážkových. Na dotacích bylo vyplaceno více než 15,5 milionu korun.

Důležitou součástí dostihového provozu jsou také sázky, jejich obrat se v Česku moc nesleduje, což je škoda. V polovině sezony však můžeme několik údajů nabídnout.

Sázkový obrat za 23 dní dosáhl výšky 37 068 189 korun, což je o 4,74 milionu korun více než v loňském roce od začátku sezony do poloviny července, kdy se konal dostihový den ve Velké Chuchli. V sezoně 2022 se v první polovině konalo 25 dostihových dní, letos o 2 méně a obrat je vyšší, což je příjemné zjištění.

Loni se ve druhé polovině sezony uskutečnilo 26 dostihových dní, letos bude o dva méně, bude tedy zajímavé sledovat, jak se absence na celkovém výsledku projeví. Co způsobilo dobrý letošní výsledek? Zejména výborný start do sezony, kdy byly obraty výrazně vyšší než v loňském roce. Pokud srovnáme poslední čtyři dostihové dny letošní a loňské sezony, už jsou čísla srovnatelná. Loni 7 894 828 Kč a letos to bylo o 6324 koruny více.

K obezřetnosti při predikci celkového sázkového obratu vede také skutečnost, že loni se po Velké pardubické konalo sedm dostihových dní a letos jen šest. Právě nejsledovanější tuzemský dostih je výrazným spouštěčem zájmu o dostihové sázky.

Pořadatelé ani dostihová obec nejsou nijak na sázkovém obratu přímo zainteresováni, ale letos se vyjednává o nové smlouvě s Tipsportem, a tak dobré výsledky mohou mít příznivý vliv na výsledky dohody.

Tipsport bere sázky také přímo na závodištích, a tam se během 23 dostihových dní vybralo 15 660 927 korun. I tyto čísla ukazují, že se přímo na závodištích sází více než v minulosti, kdy bralo sázky Betino. V letech 2016 až 2018 se vybralo na závodištích o něco více než 25 milionů korun (25,4 až 25,8 milionu Kč), letos by sázkový obrat na závodištích měl překročit 30 milionů korun a celkově by stejně jako loni měl překročit osmdesátku.

Pokud se podaří sázky na závodištích i ve streamech ještě ve druhé polovině roku lépe propagovat, mohl by být obrat vyšší, než tomu bylo v minulém roce, kdy dosáhl 81,5 milionu korun.