Luka: Classa má šanci na hattrick

Nadcházející víkend dá českým turfmanům na vybranou mezi slušovickým a karlovarským programem.  Největším dostihem v jeho rámci je memoriál muže, jehož jméno bylo spojeno i se Slušovicemi,  dostih se ale koná jako Cena města Karlovy Vary. Memoriál Josefa Dolejšího  na 2000 metrů má na startu zajímavé startovní pole  s trojicí někdejších klasických vítězů.

Kurzovou favoritkou je  přitom hrdinka předloňského slovenského oaks a  také Letní ceny klisen letos v červenci ze stejného závodiště a stejné distance – Classa. Svěřenkyni Václava Luky opět povede Lucie Fialová, která s ní vyhrála oba předchozí letošní starty a trenér Luka věří, že společně mají dobrou šanci dosáhnout na letošní hattrick. „Classa podává letos stabilní kvalitní výkony a tentokrát jde na start se slušnou váhou,“ konstatuje. „Jsem přesvědčený, že na formě od minulého startu nic neztratila, a tak tu je slušná šance, že by dostih mohla zvládnout.“

Classa už v kariéře vyhrála pět dostihu první nebo druhé kategorie, vesměs šlo ale o úspěchu v dostizích klisen.  Nyní se  pokusí urvat úspěch i ve srovnání s hřebci. „Určitě to bude zajímavé srovnání. Má proti hřebcům kilo a půl výhodu, a navíc už letos porazila také Zariyaanku, a ta na jkaře v dostizích s hřebci vyhrála, takže nějaké vyhlídky tu určitě jsou. Zvlášť jestli se jí dostih technicky povede,“ říká Václav Luka. „Je to klisna, která za sebou má různé zdravotní průšvihy, a tak bych jí ten další úspěch moc přál.“

Před týdnem v Bratislavě se Luka přitom musel vyrovnat s porážkou favorita největšího dostihu slovenského léta. You Just Rock po druhém místě z českého derby bral stejné umístění i na Slovensku a trenér připouští, že tentokrát chtěli více… „You Just Rock podal určit dobrý výkon, ale možná tentokrát nastoupil moc brzy, Jardin Michelet se za ním vytáhl na posledních sto metrech ho porazil. Letos jsme nějak odsouzení k druhým místům,“ uvažuje Luka.

Jaké budou další kroky You Just Rocka, to ještě není úplně jasné. „Necháváme tomu zatím čas, i kyž j několik variant, které máme v hledáčku.  Jednou z nic je start v St. Leger, může se ale také vrátit do Francie, uvidíme. Zatím je to u něj otevřené,“  dodává bošovický trenér.