Lukášek: Abha potvrdila kvality, ve Francii může být ještě lepší

 Čtvrté místo vítězky České derby Abhy ve francouzských listed berou žokej Tomáš Lukášek i trenérka Ingrid Janáčková Koplíková jako velmi kvalitní počin. Klisna ve Vichy potvrdila své kvality a její realizační tým věří, že se ve Francii může znovu prosadit. I proto nejsou momentálně na obzoru v jejím podání nějaké další české starty… 

„Abha ukázala, že na dostih v kategorii listed ve Francii určitě má. Na první start v takovém dostihu to bylo dost dobré, při šťastnějším průběhu tam určitě bude šance poprat se o ještě lepší umístění,“ je na konto vítězky Českého derby přesvědčen žokej Tomáš Lukášek.

 

Včerejší start v podání klisny jej potěšil, i když v úplném závěru už Abhu opustily síly. „Výborně ale zvládla razantní nástup s pozdější vítězkou, tam předvedla  výborné zrychlení. V tom úplném závěru už se ukázalo, že v takové společnosti jsou pro ni dva kilometry maximum.“ Tomáš Lukášek je přesvědčen, že na tratích mezi mílí a dvěma kilometry ale Abha má na to, aby včerejší výsledek minimálně zopakovala. „Když se jí povede nechat se v dostihu soupeřkami dotáhnout co nejdál a pak nastoupit, těch tři sta metrů zvládá ve finiši skvěle. My včera museli nastoupit za Maximem Guyonem o něco dřív, než by bylo optimální, ale při lepším průběhu může dokázat ještě více,“ je přesvědčen žokej.

Obdobný názor sdílí i trenérka Ingrid Janáčková Koplíková. „Abha nás potěšila, ukázala kvalitní výkon a určitě s ní nyní půjdeme francouzskou cestou. Bude záležet na tom, jak se po tomto startu dá dohromady, ale určitou představu o dalším pokračování s ní už mám,“ doplňuje trenérka. „S koňmi se budeme přesunovat do Deauville a i tam pro ni je zajímavý dostih pro klisny,  kam by mohla zamířit.“

Její další svěřenci v tomto týdnu zatím ve Vichy úspěšní nebyli, jako jediné zklamání ale vidí trenérka i žokej výkon Shahbandara. „Ten nás zklamal, měli jsme celkem slušný průběh, ale v závěru tam u něj už nic nebylo,“ říká Tomáš Lukášek. „Ganibet, ten ve svém startu podlehl vysoké váze, s tím, co nosil, se si nedalo myslet o moc výše. A na Royal Righta bylo 2400 metrů v takové společnosti příliš, pozitivní ale je, že se už v dostihu zklidnil a pro další starty to s ním vypadá nadějněji,“ dodává Tomáš Lukášek.

Ingrid Janáčková Koplíková potvrzuje, že v další části sezóny se i po mítinku ve Vichy chce více zaměřit na francouzské starty a v srpnu se soustředí na závodiště v Deauville.