Kabelková: ambici na Velkou mají dva koně

Dvojici koní pole do třetí letošní pardubická kvalifikace trenérka Hana Kabelková. K tradičnímu vyslanci jejího tréninkového střediska Talentovi přibývá Star, který se minulých dvou ročníků Velké zúčastnil jako svěřenec Jaroslava Brečky,  třetí pokus by ale mohl absolvovat už jako reprezentant tréninkového střediska ve Vápenném Podole.

„On je trochu problematický na ježdění,“ říká o něm Hana Kabelková.. „Je to zkušený kůň, který má zafixovány nějaké věci, a tak se pokoušíme vymyslet něco, co by mu sedlo, abychom se s ním  správně připravili. Změnili jsme mu práci tak, že dnes pracuje s Talentem. Chodí kopce, absolvují i plavání a on se z té změny rytmu zdá být zaskočený.“

V prvním startu v nové centrále se Start neprosadil, trenérka z něj ale nedělala velké závěry. „Klouzalo mu to, pro koně s tak prostorným cvalem to bylo ten den v Pardubicích dost obtížné. Když to koni několikrát podklouzne u skoků, těžko se mu může něco povést,“ míní Kabelková, která příští sobotu svěří Stara zřejmě Martinu Liškovi, který jej dobře zná z přípravy.

Pokud jde o Talenta, ten si po prvním letošním startu v Pardubicích nepřivezl žádnou únavu a také proto má nyní startovat opět. „Talent je kůň, který v tréninku neabsolvuje rychlé práce a dělá se dostihy. Potřebuje je běhat a sedí mu to, ostatně ve Velké pardubické zaběhl nejlíp, když předtím startoval několikrát po sobě,“ říká Hana Kabelková.

„Jestli bude příští týden vhodné podloží, tak by běhat měl a potom uvidíme, jak se bude dál cítit. Určitě je tu možnost, že by se v dostizích objevil ještě v září,“ plánuje trenérka předloňského hrdiny Velké pardubické