Demele: Už start v oaks je pro nás úspěchem

 Reprezentantka stáje Tippler Group Garmona na sebe letos poutá pozornost zatím především jako sestra loňského Koně roku Gaspariniho. Prozatím se sice Garmona ve své kariéře neprosadila vítězně v žádném dostihu, její poslední výsledek ale signalizuje, že v klasickém oaks je její jméno třeba evidovat minimálně v širším okruhu favoritek. S opatrným optimismem oaks vyhlíží také trenér Jan Demele.

 

„Pro nás je úspěchem už to, že se v oaks klisna vůbec objeví,“ konstatuje trenér, který loni sbíral klasické vavříny právě s Gasparinim. Na startu tam samozřejmě v neděli bude několik kvalitních klisen, a my s panem majitelem budeme rádi, když se Garmona zařadí do té lepší skupiny a bude bojovat s těmi, které si to rozdají v oaks o peníze…“

V červencové Ceně Latiny Garmona předvedla velký progres ve srovnání s předchozími výkony a Jan Demele věří, že s nárůstem distance se její šance ještě zvyšují. „Musím přiznat, že do letošního jara se mi nejevila nijak mimořádně, ale hodně narostla a dnes bych řekl, že na distancích od 2400 metrů tam u ní může být velká kvalita.  Na oaks se s panem majitelem Karlíkem hodně těšíme,“ říká, ale zároveň uznává, že největší favoritky  dostihu je třeba hledat jinde.

„My jsme vědomí, že jsme si hodně radosti užili v loňském roce s Gasparinim, a těch zkušeností si moc vážíme.“ Samotný Gasparini letos  prozatím čeká na první vítězství, v dosavadních startech ale potvrzoval  svou vysokou třídu a trenér se i u něj těší na další starty. „Zatím ještě najisto nevíme, kde to bude. Měl teď dva starty brzy po sobě, a tak si musí trochu odpočinout, uvažujeme ale o Itálii nebo o Německu,“ prozradil Jan Demele na konto loňského koně roku. „Myslím, že své kvality potvrdil i letos, a nemusí nikde nic dokazovat. Je ale zdravý a v pořádku, a tak by se na další start měl chystat,“ dodává Jan Demele.