Luka: Do boje proti Dettorimu i pražským mílařům

Dvaadvacet  milionů forintů je dotace letošního ročníku Kincsem Díj, největšího dostihu maďarské sezóny.  I když ve srovnání s Velkou varšavskou nejde o největší rovinový dostih středoevropského podzimu,  nad letošní konkurencí na start Kincsem Díj českým turfmanům může po právu klesnout čelist: Na start Kincsem Díj i doprovodné Imperiál Díj totiž figuruje po dvou koních chystaných ve Velké Británii pro stáj Fitri a Jamese Hayových, a v Budapešti v sobotu zazáří poprvé a naposled také zřejmě největší hvězda současného světového turfu, Frankie Dettori.  Na velké hostině turfu nebude chybět ani české zastoupení,  v maďarských barvách nastoupí do Kincsem Díj žokej Tomáš Lukášek, a na startu bude i svěřenec Václava Luky You Just Rock, druhého koně Českého i Slovenského derby povede Adam Florian.

„Určitě to budou zajímavé dostihy, nevím, co všechno pro to udělali a jak dostali na start Dettoriho a Angličany, ale určitě to nebylo jednoduché,“ uvažuje Václav Luka. „Pro nás to ale samozřejmě znamená, že jsme s ambicemi spíš při zemi.   Pro You Just Rocka je to navíc první srovnání proti starším koním, a už to není nikdy jednoduché.  Určitě to ale bude zajímavé porovnání s konkurencí, jaká se jen tak nevidí.  Navíc tam startuje  i vítěz Maďarského derby, a pro nás bude poučné i toto srovnání.“ Amore Boy, který v červenci vyhrál v Kincsem Parku derby, je kromě YOu Just Rocka jediným tříletkem na startu dostihu a podle místních expertů ani jeden z nich nemá v dostihů velkou šanci.

Luka veze do Budapešti i syna Matyáše, který spolu s Terezou Grbavčicovou reprezentuje české zájmy v amatérském měření Fegentri, a do rámcového programu nastoupí klisna  Klára a sprinter Legionar Srb, s nímž změří síly mimo jiné i svěřenec Zdena Koplíka Drish Venture.

Velké želízko v ohni bude mít Václav Luka také v nedělní Velké ceně Prahy CK Martin Tour, do které  nastoupí poprvé na českém území reprezentant stáje ukrajinského majitele Viktora Tymošenka Partenit a na základě posledních výkonů ve Francii by měl být v dostihu favoritem. „Partenit je v pořádku, ale narazí tady na kvalitní domácí konkurenci. Po druhém místě ve Vichy by měl být favoritem, a samozřejmě bych s ním rád vyhrál.  Ale jde do nového prostředí, dostihy se v Česku běhají o něco  jinak než ve Francii, a nikdo nevíme, co se může na trati stát. Má ale jezdce, který  ho zná z minulého startu, a to může být naše výhoda.“

Pražskému publiku se v sedle jeho svěřence předvede Francouz Clément Lecoeuvre, a i když zdaleka nejde o tak těžkou žokejskou váhu, jako bude k vidění v Budapešti, jde o patnáctého muže francouzského šampionátu v letošním roce a rozhodně tedy nelze nad jeho kvalitami mávnout rukou. „Měl zájem po minulém ježdění o Partenita i v jeho dalším startu, a tak jsme se s ním rádi domluvili, taková důvěra nás potěšila,“ dodává Václav Luka.

Francouz bude také v sedle jeho svěřenkyně Carrery v PP Asset Management St Leger, ale tam si vítězné ambice trenér příliš nedělá. „Spíš zkusíme překvapit, ten dostih vypadá velmi dobře pro Jardin Micheleta. Samozřejmě ale jde o dostihy,  o překvapení nikdy není nouze.“  Zda se ale jedno takové zrodí i v neděli, to uvidíme až na pražské dráze.