Bartoš: S kým počítá pro Pardubice a s kým pro Gran Premio?

O třetí letošní vítězství se v poslední pardubické kvalifikaci zítra pokusí Lodgian Whistle. Svěřence Josefa Váni staršího povede  v dostihu Josef Bartoš přesto, že stáj Josefa Aichnera má ve stejném dostihu na startu Gap Pierji. Bartoš navrch nebude v neděli ani v sedle Santa Klary, která se pro stejnou stáj v neděli pokusí dobýt Velkou wroclawskou…

„Jsme tak dohodnutí, v neděli jsou v Meranu dostihy, kde naši koně startují ve třech důležitých předzkouškách pro mítink při Gran Premiu, a já určitě chtěl do Merana,“ vysvětluje Bartoš. „Myslím ale, že Santa Klara v Polsku má dobrou šanci. Je to klisna, která má svou velkou třídu, a krosy po trávě jsou její oblíbená disciplína. Navíc jí to ve Wroclawi bude sedět i distančně, takže jde na start s velkými šancemi,“ dodává  na konto wroclawského dostihu.

„S Lodgian Whistlem máme taky velké šance,“ je přesvědčený Bartoš. „Nejlepší ze soupeřů je na startu Talent. Potvrzuje i letos své kvality a  taky mu bude vyhovovat distance,  už se na dostih s ním těšíme.   Samozřejmě jdeme především absolvovat přípravu na Velkou, ale chceme taky co nejlepší výsledek a budeme se snažit, jdeme na dostih. Samozřejmě ale není cílem koně příliš zmáčknout.“

Ohledně jezdeckého obsazení u koní chystaných otcem a synem Váňovými Bartoš vysvětluje. „Pokud půjde do Velké pardubické, jezdil bych v í Santa Klaru. Uvidíme, jak to bude v Pardubicích chutnat Gap Pierjimu, ale je to kůň Honzy Kratochvíla a kdyby  šel do Velké, jezdil by ho i tam.“ Kdyby nakonec došlo k variantě, že by ve Velké pardubické startovali oba koně stáje Josefa Aichnera, mohl by se bez jezdce octnout také Lodgian Whistle, ale na rozhodování o Velké je nyní ještě brzy.

Ještě před ní čeká Bartoše pokus o pátý triumf v meranském Gran Premiu v sedle L´Estrana, s kterým v tomto týdnu vyjeli k přípravnému startu do Francie. „Do Gran Premia jdeme ještě s Gangsterem des Coddes, což je vážně výborný skokan, ale pro mě je L´Estran životní kůň, a udělám všechno, aby se mu povedlo vyhrát i popáté. I když letos na start asi nepůjde v superformě.“ Start ve francouzském Vittelu totiž Bartoše příliš nepotěšil. „Neměli jsme moc na výběr, kde s ním startovat, ale ukázalo se, že mu tam hirdy moc nechutnaly.  Jako práce ten start splnil účel, ale třetí místo pro mě bylo i tak zklamání,“ dodává Josef Bartoš který věří, že v den D v Meranu se ukáže tamní specialista opět v nejlepším světle.