Poslední klasiku si připsal Magic Merlin

Dvojici vrcholů přineslo první poprázdninové dostihové odpoledne na pražské dráze ve Velké Chuchli, a v obou očekávaných testech se publikum dočkalo porážky favoritů. Poslední klasický vavřín roku se stěhuje do stáje Lokotrans zásluhou Magic Merlina (foto), pozici nejlepšího českého mílaře si uzmul Ignacius Reilly.

Poslední klasický dostih letošní sezóny na českých drahách měl být podle papírových představ uzavřením „československé“ trojkoruny v podání Jardin Micheleta. Svěřenec Zdeňka Seménky se také se svou rolí statečně popral a výkonem rozhodně nezklamal, jenže dnes v Praze našel soupeře, který byl nad jeho síly. Poté, co tempo klasického testu udal zdejší novic Norton, se v cílové rovině rozhodovalo ve vnější stopě. Jardin Michelet sice přesvědčil, že dlouhá chuchelská rovina ani distance pro něj nejsou takovým problémem, jak mnozí sýčkovali, jenže když Martin Laube zavelel k útoku Magic Merlinovi, poslední kůň z Českého derby předvedl v rovině výborný výkon. Do puntíku potvrdil, proč v něm jeho realizační tým vidí výborného vytrvalce pro příští rok, a  favorita udolal o jistou jednu a čtvrt délky. Třetí místo patřilo  Carreře se ztrátou šesti délek,  hned za ní dovedla ke čtvrtému místu Jiřina Andrésová druhou klisnu na startu,  Garmonu. Tabuli uzavřel dlouho fírující Norton.

Stáj Lokotrans tak zapsala do galerie svých úspěchů první úspěch při českém St. Leger, a  pro žokeje Martina Laubeho v Praze šlo o první vítězství v tuzemském trojkorunovém dostihu.

Jeden z nejlépe obsazených dostihů letošní tuzemské sezóny, Velká cena Prahy CK Martin Tour, má sice v posledních letech  papírovou pozici „rámcového“ dostihu na programu St. Leger,  její letošní edice byla ale dostihem pro labužníky se vším všudy.  Jejím favoritem po francouzských výsledcích musel být Partenit, který absolvoval na českých drahách svou premiéru, v cestě k úspěchu však jemu i francouzskému žokeji Lecouvreovi stála kompletní tuzemská špička.  Z ní vyrazil nejrychleji Shahbandar, který pod Tomášem Lukáškem diktoval sebevědomé tempo až do cílové roviny.  Tam se pokusil Partenit přijít s vítězným závěrem, jenže stejnou myšlenku měl i Jiří Chaloupka v sedle  sedmiletého Ignacia Reillyho a svěřenec Evy Záhorové záhy ukázal, že má v třídovém poli navrch. Vyhrál o jednu a čtvrt  délky před heroicky bojujícím Shahbandarem, který se udržel před Partenitem o krátkou hlavu a stejnou ztrátu měla i čtvrtá Zariyannka. Tabului uzavřel Devil In Pink, když jeho stájový kolega, obhájce loňského vítězství  a legenda českých rovinových dostihů  Ideal Approach tentokrát do boje o nejvyšší místa nezasáhl a dokončil jedenáctý.

V rámcových dostizích se v Praze naplno rozehrála bitva v čele letošního trenérského šampionátu na rovinách. Michal Kalčík hned v úvodu  získal 16. letošní úspěch zásluhou dvouleté Leonardy,  na závěr odpoledne na svou stranu ale vedení získal Miroslav Nieslanik zásluhou úspěchu Mike Majka a Chaldera, s nimiž zapsal double také žokej Petr Foret. Dvojkové dostihy se staly kořisti dvouleté Dantawi z žokejem Lecouvrem a čtyřletého Napajeva pod Adamem Florianem.