P. Tůma: Přes irskou šanci k německému úspěchu

 Žokej  Petr Tůma si připsal včera první německé vítězství, když na regionálním mítinku v Quakenbrücku vyhrál dostih přes proutěné překážky na 3400 metrů v sedle Naruta, jehož chystá Pavel Vovčenko.   O den předtím provedl Tůma v Pardubicích prvním středoevropským dostihem Jet Fightera /na snímmku/, potenciálního irského účastníka letošní Velké pardubické. A protože trenére Peter Maher naznačil, že s prací žokejů na jeho koních v Pardubicích byl velmi spokojen,  mohla by tu být i možnost, že v irských barvách nastoupí i o druhé říjnové neděli…

Není to tak dlouho, co se zdál Tůma pro dostihový sport ztracený.  Po posledním zranění už jen těžko hledal k motivaci k návratu. „Nakonec jsem to vzal přes Německo, vrátil jsem se k ježdění tam, v jiném prostředí, povedlo se mi se do toho zase dostat. Ale teď už jsem zpátky u nás,“ konstatuje zkušený žokej, který se zprostředkovaně dostal do hledáčku irského trenéra.       

„Zorganizoval to Greg Wroblewski,“ vysvětluje, jak se dostal k exotické jezdecké šanci. „Jsme domluvení,  že bychom s Markem Stromským mohli více spolupracovat po přestěhování Grega do Albertovce,  a Irové by měli být ustájení právě tam.   Když padla nabídka, abych pro ně jezdil, rád jsem ji přijal. U nás se znovu snažím prosadit, ale  není to jednoduché, moc se nedostanu na koně, s kterými je velká šance na výsledek.“

Irské „rito“ mu v sobotu z pohledu výsledku Ceny deníku Právo  mnoho radosti neudělalo. „Byla to zajímavá zkušenost. Na některých překážkách se Jet Fighter choval úplně jinak, než jsem zatím u koní zažil,“ svěřil se Petr Tůma.  Irský trenér nicméně s výkonem koně a jezdce vyjádřil spokojenost, a  tak nadále žije i sen o účasti koně ve Velké pardubické.            

„Když tu ta možnost bude, velmi rád ji využiji,“ připouští Tůma. „To je samozřejmě věc, která je  na rozhodnutí majitele a trenérů. Jsem tu a snažím se nějak prosadit, a jestli  budu mít důvěru z Irska, budu za ni rád. A pak bych se vůbec nezlobil, kdyby se třeba jednou po Velké hrála na tribunách irská hymna…“.    

Galerii ze sobotních pardubických dostihů najdete zde