Jiří Chaloupka: Dvanáct koní? To je tak akorát…

Letos posbíral už osm vítězství, přičemž během posledních dvou víkendů bodoval na pražské dráze hned třikrát. Cenným byl pro něj zejména triumf ve Velké ceně Prahy s běloušem Ignaciusem Reillym, který se v letošní sezoně vítězně prosadil na poli nejvyšší kategorie potřetí. Také v neděli bude populární žokej a několik let už i trenér Jiří Chaloupka v akci v hlavním dostihu odpoledne, Memoriálu Harryho Petrlíka, když bude partnerem čtyřleté Rabbit Coustry. Klisny, která tento dostih vloni s přehledem vyhrála…

Jirko, jaké jsou vaše letošní společné ambice? Bude obhajoba?

Těžko říct, vloni to měla jednodušší, postupně se vypracovávala až do nejvyšší kategorie, letos má za sebou několik náročných startů. Ale tak podzim má ráda, tak třeba i forma přijde, každopádně bude to těžké.

Jasnou favoritkou bude zřejmě letos neporažená ryzka Classa z tréninkového lotu Václava Luky mladšího, nicméně kdo může být podle vás černým koněm dostihu?

Asi debutantka od Leramu, z ambiciózní stáje a šampionské centrály v Bošovicích. Zřejmě se dobře ukazuje v práci a právě proto ji posílají rovnou do jedničkového dostihu.

V neděli 10. září jste zaznamenal dvě vítězství v rámcovém programu, byla obě očekávaná?

U Odsonna to byl triumf očekávaný a nakonec to bylo i docela jednoduché. Protože rád chodí zepředu, dostih jsme si udělali pro sebe. Byl výborně nachystaný, což ostatně koně od Štěpánky (Štěpánky Myškové – pozn. red.) bývají.

A zatímco svěřenec z Koles u Kladrub odskakoval v roli favorita, Old Eagle, připravovaný Pavlem Hlavatým na Pavlině Dvoře, byl podle kurzové nabídky až šestou šancí dostihu…

Hodně mě překvapil tím, jak výrazně se zlepšil. To, že vyhraje lehce, jsem opravdu nečekal, i když vepředu měl být i podle papírových předpokladů. Jeho dostihový projev byl úplně jinde než při předchozích startech, kdy jsem ho jezdil. Myslím, že je to kůň, který se bude i nadále zlepšovat.

Trénujete jedenáctou sezónu, jak zatím tu probíhající hodnotíte?

Myslím, že to není pro nás špatná sezóna, něco se povedlo, něco ne. Nově navázaná spolupráce s majitelem stáje Sokrates a taky mým strýcem Václavem je dobrá, vládne vzájemná spokojenost, koně se ukazují dobře.

A ukazují se dobře nejen zástupci modro-žlutých barev Petera Kršáka, ale i ostatní…

Když vynechám Sagara, který hodně potěšil, myslím, že největším překvapením, i když trochu v uvozovkách, je Tom Jovi, zástupce nové stáje A11. Naplnil to, co jsme od něj už déle očekávali a dělá svému novému nájemci radost.

Nájemci, který už má ve vaší stáji další novou akvizici…

V Polsku jsme pořídili tříletka jménem Petrol Express, který se nám líbil. Jednou již v kariéře vyhrál, v dalších startech byl pryč. Myslím, že bude pozdní, a když mu dáme nyní pauzu, může znovu začít příští rok na jaře. Začít jinak a lépe.

To ovšem není jediný nákup, který vaši stáj letos posílí…

To ano. O tom zatím posledním jsem se dozvěděl právě před chvílí, když jsem volal Tomáši Jandovi, kvůli kobyle, která se nám líbila v Polsku. Majitel Smail Muhič sledoval on-line dražbu Osarus a vybral si ročku, která odešla z dražby neprodána. Zakoupil ji pak přes Tomáše Jandu přímo ze stáje. Doufám, že měl dobré oko a šťastnou ruku, protože úspěch bych mu přál.

I s touto ročkou, krví spřízněnou s vítězkou Oaks 2020 Zariyannkou, máte celkem dvanáct koní…

Dvanáct koní, to je tak akorát. Uvidíme, jak to dopadne po sezóně, někdo může odejít a naopak někdo jiný naši stáj posílit. Ostatně pořídit mladého koně chtěl i Peter Kršák, majitel stáje Sokrates.

Stálicí stáje a miláčkem nejen facebookových fanoušků však zůstává Cote Jardin, jaké jsou s ním plány?

Celou dobu byl fit, kastrace proběhla bez problémů, ale najednou se nám rozsypal a my vůbec nevíme od čeho. Plány tedy žádné nejsou, ty budou na pořadu dne, až bude Jarda opět stoprocentně v pořádku, v což doufáme.

Naopak v pořádku již se zdá zástupkyně stejných dostihových barev jako Cote Jardin, tedy stáje Cajdašrot, Kerrsy…

Konečně máme u ní nějaké pozitivní zprávy. Měla oboustrannou prasklinu kopyta, která ji zřejmě v dostizích limitovala. Čekali jsme až to odroste, ale teď už vypadá v pořádku, naplno pracuje a myslím, že pokud se nic nestane, nejpozději za měsíc vyběhne.

Do konce sezóny zbývá již pouze jedenáct rovinových dostihových dnů a tak se nabízí otázka, kdo po první české ženské šampionce usedne na rovinový trůn…

Myslím, že David Liška. Rozdíl devíti čárek je dostatečný a on navíc jezdí opravdu dobře. 

foto: Petr Guth