Kabelková: Tandem veteránů je na vrchol nachystán

Trenérka Hana Kabelková má v letošním roce ve Velké pardubické k dispozici tandem svých svěřenců, a přece v letošním ročníku na startovní listině letos figuruje kůň ze stejné tréninkové centrály, který  je v pohledu sázkových preferencí větším favoritem. Jak jsou na Velkou nachystáni Star s Talentem, a jak vidí Hana Kabelková ambice jejich nejbližšího soupeře, Argana?

„Naši koně jsou oba v pořádku,“ hlásí trenérka, která bude letos spoléhat na tandem veteránů. „Nic je netrápí, jsou na tom dobře a udělali jsme s nimi tu práci, kterou jsme udělat chtěli. Teď jenom nemít s nimi v dostihu smůlu. štěstí  je ve Velké vždycky to nejdůležitější, bez čeho se nedá přemýšlet o nějakém úspěchu.“

Talent, který sehrál v posledních dvou ročnících Velké jednu z nejpodstatnějších rolí, v letošním roce zatím v dostizích mnoho štěstí neměl, trenérka ale věří, že se to na jeho výkonu nijak nepodepíše. „V Talontově případu bych řekla, že je na tom před Velkou podobně jako v minulých letech, možná dokonce o kus líp. Běhal teď s měsíčními odstupy a předpokládám, že forma bude stoupat, ale v jeho případě samozřejmě nemůžeme ověřit výkonnost v tréninku,“ připomíná trenérka specializovanou přípravu, kterou v posledních letech pro Talenta chystá.

„Dvanáct let na něm nijak nepozorujeme,  nemyslím si, že by měla nějak stagnovat jeho výkonnost,“ dodává  Hana Kabelková na konto svého nejúspěšnějšího svěřence, jemuž by nemělo nijak vadit ani očekávané počasí. „Možná je to při stavu jeho nohou paradox, ale v dostizích Talent preferuje spíš pevnější podklad pod nohama, a na takovém taky Velkou pardubickou vyhrál,“ vysvětluje.

„To u Stara, tam bychom se nezlobili, kdyby  měli koně pod nohama o něco měkčí dráhu, než zřejmě v neděli bude. Star v průběhu sezóny předváděl výkonnostní progres a myslím, že se ho povedlo dobře srovnat i psychicky. Marek Stromský už potvrdil, že je pro něj dobře voditelný, myslím, že se psychicky dobře srovnal: Protože ale přípravu absolvuje s Talentem, ani v jeho případě nevíme podle tréninku, jak na tom je,“ míní Hana Kabelková na konto koně, jehož začala chystat až v letošní sezóně.

Svěřenec Martina Lišky Argano ze stejného střediska je pro Hanu Kabelkovou jistě speciálním soupeřem a jako konstatuje, má z něj před startem velká respekt. „Letos ukazuje velký pokrok a je na něm vidět, že dlouhé odříkání a trpělivá práce přináší své výsledky. Argano je pro nás velký konkurent a spolufavorit, kterému bych úspěch v dostihu přála.“

Velká pardubická se Slavia pojišťovnou je pro Hanu Kabelkovou letos testem, na jehož startovní listině figuruje jako hlavní favorit Sacamiro, mezi dalšími koňmi větší favority nemá. „U našich koní si budu přát, aby došli do cíle zdraví. A pokud možno za peníze, to by bylo hezké.  Kdybychom s jedním z nich vyhráli a druhý se umístil do třetího místa, byl by to takový krásný sen,“ doplňuje.