Jan Odložil: Věřím, že zase bude líp

Vloni, v roce svých třicetin, se stal poprvé překážkovým šampionem v ČR. V napínavém finiši, kdy jasno nebylo až do posledního mítinku ve východočeských Kolesách, porazil o jednu čárku Lukáše Matuského. Letos je na jeho kontě šest plných zásahů, což aktuálně stačí na třetí příčku za suverénním Janem Faltejskem a Jakubem Kocmanem. Myslím, že všechny aktuální úspěchy by vyměnil za jediné – postavit se na start Velké pardubické. Jenže tam ho v sedle slovenského zástupce Royal Gina na poslední chvíli nahradí Adam Čmiel…

Jane, v Brně jste měl pád, který vás nakonec, stejně jako Josefa Bartoše a Lukáše Matuského, kteří utrpěli zranění v Meranu, vyřadil z letošní Velké. Co se před týdnem stalo?

Trefil mě volný kůň, ze kterého spadl, nebo spíš seskočil, aspoň tak to vypadalo na videu, doktor Ján Mach. Volný koníček utíkal, nějak to nevybalancoval a vrazil přímo do mě. Spadli jsme i s koněm a ten můj, jak vstával, mi ošklivě pošlapal nohy, takže na jedné noze mám špatné koleno a na druhé chycenou achilovku. Je to dost bolestivé zranění, takže bych se neudržel ve třmenech.

Jako každý správný překážkový jezdec jste to ale samozřejmě zkoušel, jestli by to nešlo…

Ano, zkoušel jsem s tím nějak pracovat, ale upřímně, moc to nešlo. Na takový dostih musí být člověk fit, jinak by to nebylo dobrý….

Kdo podle vás letos vyhraje Velkou? Máte i tip na nějakého černého koně dostihu?

Určitě vyhraje ten nejlepší. Necháme se překvapit. Je tam okruh favoritů, Argano, Sacamiro, Talent, já fandím všem, hlavně ať jsou všichni zdraví a ať je to pěkný dostih.

Tuzemská sezóna se pomalu a jistě chýlí ke konci, jaká byla z vašeho pohledu?

Letos se moc nedaří. Mrzí mě to, ale věřím, že zase bude líp. 

foto: Zenon Kisza