Most: Fayos vyhrál po Zimní královně i favorita

Trojicí dostihů nejvyšší rovinové kategorie se dnes  s rokem 2023 loučil mostecký hipodrom. Po ranně odpoledním vydatném lijáku se nakonec vrcholy programu odehrály v příjemném podzimním počasí, které povětšině svědčilo spolufavoritům.  Největší dostih odpoledne, Cenu zimního favorita Charvát Group, opanoval po poměrně suverénním průběhu Showpower pod španělským hostem Borjou Fayosem. Stáj Statku Blata Český Ráj  tak týden po pardubickém triumfu v Ceně zimní královny dominovala i v Ceně zimního favorita a vládne juniorskému ročníku.

Svěřenec Ingrid Janáčkové Koplíkové předvedl na mostecké míli výkon, kterému se nikdo ze soupeřů nedokázal přiblížit a po zásluze španělského hostujícího žokeje přivezl k šestidélkovému triumfu ve druhém českém elitním testu. Triumf stáje v růžových barvách potvrdil druhým místem Gabon pod Davidem Liškou, který do dostihu nastupoval v pozici favorita. Třetí místo zbylo na prominenta Gerschova memoriálu San Sebastiana s Martinem Lauebem, čtvrtý  Kufdafushi ztrácel dalších šest délek a tabuli uvavřela Nuda Veritas.

Českomoravskou cenu na 1400 metrů opanoval favorizovaný Caucasian pod Adamem Florianem podobným stylem, když o své převaze nenechal od startu do cíle nikoho na pochybách. Jeho náskok na  druhého Devil In Pinka s Václavem Janáčkem v cíli byl sice „jen“ pět délek, zato ale vytvořil časem 1:23,85 rekord dostihu a potvrdil, že na mostecké dráze jsou jeho schopnosti mimořádné. Loňský triumf zopakoval svěřenec Konstantina Kobzareva prostáj The Sons of Sharpour, jejíž barvy braly zároveň i třetí místo zásluhou Hidden Colony.

I třetí z jedničkových testů v Mostě vyhrál  jeho vítěz stylem start -cíl. Dvoukilometrovou Velkou podzimní cenu primátora města Mostu opanovala Willemine, vedená Luciíí Fialovou, které se nejblíže – na jednu a čtvrt délky – přiblížil Charpentier, za nímž těsně zůstaly klisny stáje Dr . Charvát Whirl Wind Girl a Feschanda.  Vítězná stáj Lokotrans se v Mostu trefila i zásluhou Sun Chagall /ž. Janáček/ a zapsala tak vítězný double. Ten si odvezl i Borja Fayos a trenérka Janáčková Koplíková zásluhou suverénního úvodního triumfu dvouletého Zabyaka.