Nieslanik: Ponntos se za péči skvěle odměnil

Trenér Miroslav NIeslanik nebude letošní rok registrovat jen jako sezónu prvního titulu mezi tuzemskými rovinovými trenéry, ale také jako rok, kdy se z trenérské role podílel na prvním mimoevropském triumfu koně chystaného v České republice. POnntosůc úspěch v Dubai Dash  na dráze Meydan ve Spojených arabských emirátech zapsal Česko do listiny vyhražené zemím, které v Emirátech zaznamenaly dostihové vítězství, a Ponntos tedy přepisoval historii.

„Jsme si vědomí, že Ponntos je kůň, na jakého narazíte jednou za život,“ říká k radostné a v Česku dosud nepoznané situaci Nieslanik. „Jist, máme ve stáji dobré koně, jenže on je výjimečný. Celá rodina si ho hýčká, a on se za to umí odměnit.“

Odměna, kterou Ponntos v Dubaji připravil nejenom rodině Nieslanikových, ale celému českému turfu, je historickým počinem pro koně, jenž podle trenéra v tréninku nemůže nějak podstatně stoupat. „V průběhu roku s ním pracujeme spíše lehce, ta rychlost, kterou v sobě má, se dost dobře natrénovat nedá.   Hrajeme si s ním a on na oplátku dělá radost nejenom nám, ale celému českému dostihovému sportu,“ míní Miroslav Nieslanik.

Čím to, že start v Dubaji letos Ponntosovi vyšel ještě lépe než před rokem? „Všechno vyšlo tak, jak má. Nejenom v dostihu, ale i před ním. Cesta byla pohodová, dovezl se do Amsterdamu, pak odlet  bez problémů, bylo to jednodušší než ty trajekty do Anglie v létě.  Loni si v Dubaji Ponntos odřel nohu, byla tam nějaká antibiotika a nebylo to celé optimální. Letos je v pořádku a ani neměl tolik startů. V Dubaji má stejného ošetřovatele jako loni, který ho zná, a všechno si tedy sedlo. Dokonce natolik, že vyhrál i tisíc dolarů pro nejlíp upraveného koně v paddocku.“

Hvězda rodinné stáje Nieslanikových  má v Dubaji v plánu další start na konci ledna, a trenér, který bude osobně u toho, se nemůže dočkat. „Ponntos ukázal, že v pěti letech dokáže seběhnout celých tisíc metrů, nebylo to tak, že by končil u osmi set jako když byl tříletý. A tak se na další start těšíme. Samozřejmě, může skončit první nebo desátý, soupeři v Dubaji jsou hodně kvalitní, ale už účast mezi nimi bereme jako velkou poctu,“ dodává Miroslav Nieslanik.