Seménka: Zahájí Machinos v Pise návrat mezi elitu?

První letošní starty v rámci koní v českém tréninku mají na svědomí svěřenci Josefa Váni mladšího z Cagnes-sur-mer už z novoročních dostihů, první italský mítink roku 2024 se koná pozítří v Pise a míří na něj i koně z dalších českých stájí. Trenér Zdeněk Seménka vstupuje na scénu v Pise s dvojicí reprezentantů stáje Hana Veselá, Machinos a Surabaya, velké cíle si ale pro první start letošního  roku nestaví…

„Bude to pro oba první start po přestávce, takže ho bereme na začátek sezóny jako běhání pro rozběhnutí. Machinose pojede Lenka Neprašová a Surabayu Tereza Polesná  a budeme zvědaví, jak si s koňmi porozumí.  Jestli to bude dobré, budu rád, jestli ta spolupráce bude pokračovat, určitě je u nich zajímavá i váhový výhoda, s kterou nastupují,“ říká Zdeněk Seménka na konto startu v Pise.

Pokud jde o další plány, Machinos, který v roce 2022 ani jednou neprohrál, by měl mířit na italskou grupovou scénu. „U něj to je ale tak, že má nerad hlubokou dráhu, takže s ním není jednoduché se nyní chystat. V Pise se naštěstí běhá na pískovém podkladu a pokud tam neprší tři dny v kuse, dráha tam bývá celkem pevná a to mu bude vyhovovat,“ domnívá se Seménka. „Start v Trevisu v listopadu mu nesedl,  nyní ale věříme, že by to mělo být lepší…“ Se Surabayou počítá realizační tým pro zařazení do italského handicapu a další starty bude plánovat podle situace.

Překážkoví koně budou letos po odchodu koní stáje Cardboard  pro Zdeňka Seménku zřejmě těžištěm práce, ve stáji má ale i letos také tři adepty klasických startů. „Ti ale mají handicap v tom, že jako dvouletí neběhali,“ poznamenává Seménka. „Budeme je do klasik hlásit, ale jaké budou skutečné ambice, to uvidíme tak za dva tři měsíce. Musí se ještě ukázat v přípravě, a protože nemají handicap, budeme také muset vymyslet další odpovídající program.“

S koňmi, kteří jako dvouletí nestartovali, má Seménka dobrou zkušenost z loňského roku,  kdy Jardin Michelet získal dvě klasická vítězství přesto, že se poprvé na start rovněž postavil jako tříletý. Zopakování podobného kousku by sice zavánělo zázrakem,  trenér by se za něj ale jistě nezlobil.