Skvělý vstup do roku 2024: Vítězný český double ve Francii

První vítězství koní chystaných v České republice pro rok 2024 bude zapsán u data třetího ledna. První vítězství je francouzským importem, přičemž v Cagnes -sur-mer se konaly momenty vpravdě historické: Čeští koně v rámci tamního mítinku totiž vyhráli hned dva po sobě jdoucí dostihy programu.

Ten první – Prix des Iles de Lerins, steeplechase na 3800 metrů se stala kořistí pětiletého Ange Pitou, který tak v rámci letošního mítinku v Cagnes-sur-mer získal už druhý triumf a po proutěných překážkách pod Janem Kratochvílem přesvědčil, že zvládá i těžší překážkovou disciplínu a zapsal si jedenáctidélkový úspěch na cestě k 18.100 eur vítězné dotace.  Ange Pitou je mezi šestačtyřiceti koňmi na tréninkové  listině Josefa Váni mladšího  jediným koněm, který nestatuje za stáj Josefa Aichnera a zapsal druhý majitelský triumf na konto stáje Josefa Váni staršího.

Stáje Scuderia Aichner zapsala první letošní vítězství ve Francii o tři čtvrtě hodiny později, když  triumf z proutěných překážek na 3500 metr a 9200 eur za vítězství bral osmiletý Edinson, kterého v prodejním  dostihu vedl Josef Bartoš a společně se radovali z ubojovaného vítězství o půl délky.  Edinson, který před třemi lety vyhrál na scéně gr. 1 v Pise, zaznamenal   své páté kariérní vítězství a Josef Váňa mladší se jeho zásluhou přiblížil na dostřel dalšího kariérního mezníku, na kontě má nyní 249 vyhraných dostihů.