Bartoš: Český double Francouze nezaskočil

Dvojité české vítězství v dostizích na Riviéře je pro náš turf v roce  2024 nejlepším možným vstupem. Že se Ange Pitou a bezprostředně Edinson prosadili ve francouzské konkurenci kvituje i vítězný žokej druhého z nich Josef Bartoš, na druhé straně ale konstatuje, že při konstantně slušných výsledcích české výpravy nezpůsobil ani tento double ve Francii žádnou mimořádnou senzaci.

„Počítají tam s námi a vědí, že se nám celkem daří, takže ani dvě vítězství za jediný den nikoho zvlášť nepřekvapila,“ říká Bartoš. „Nám se ten den skutečně povedl, ale daří se přece i dalším koním, kvalitní výsledky ve Francii se nyní daří získávat celkem pravidelně…“

Pro českou výpravu nebylo ani tak překvapením vítězství Ange Pitou, jako spíše úspěch Edinsona. „Ange Pitou se tam už ukázal a počítali jsme s tím, že bude bojovat vepředu i tentokrát, což se taky potvrdilo. Ten Edinson je kůň, kterému se většinou nechtělo moc bojovat o vítězství, včera ale podal dobrý výkon a musím říct, že mě potěšil.“ O tom, že potěšil také svého majitele, svědčí i fakt, že si jej po vítězství v prodejním dostihu zajistil i na další pokračování jeho kariéry přesto, že o něj ve Francii zájem byl.

Výprava stáje Scuderia Aichner (i s jediným vyslancem stáje Josefa Váni staršího) může prozatím v Cagnes-sur-mer být spokojena. „Jsme rádi, jak se letos daří. Tím, že Lord Dragon vyhrál velký dostih a daří se i dalším koním všechno probíhá tak nějak v pořádku,“ libuje si Bartoš i nad skutečností, že česká výprava  nemusí být pod tlakem ohledně výsledků. „Navíc tu  proti  minulým letům vyšlo dobře také počasí, loni tady bylo několik nepříjemných deštivých období, ale letos jsme se jim prozatím vyhnuli,“ dodává úřadující italský překážkový šampion, jehož dnes čekaly starty na  mítinku v Pise.