Na Saudi Cup míří světová elita. A také česká vítězka derby

Dvojice koní chystaných v České republice figuruje na seznamu přihlášek pro mítink letošního Saudi Cupu v Rijádu. Oba jsou svěřenci Ingrid Janáčkové Koplíkové, která – jako jezdkyně a poté jako trenérka – osobně byla u obou předchozích českých účastí na největším mítinku v Saúdské Arábii.  Z jejích svěřenců je letos v úvaze pro start v Rijádu Zorken, hlášený do Ryiadh Dirt Sprint na 1200 metrů o 1.5 milionu amerických dolarů, a loňská hrdinka Českého derby Abha, která by se mohla zúčastnit mezinárodního handicapu na 2100 metrů pro koně chystané v zemích mimo dostihovou světovou elitu.

V Saudi International Handicapu jsou kromě enklávy domácích koní přihlášení rovněž zástupci z Kataru, Bahrajnu, Španělska  a Norska. Celkově se na mítink v Rijádu hlásí 1162 koní chystaných v 15 zemích. Z evropských zemí letos mezi zájemci chybí i účastníci z Německa nebo Itálie o kvalitu ale mezi přihlášenými koňmi není nouze a samotné Japonsko v letošním roce zaslalo celkem 110 přihlášek, zatímco z USA obdrželi pořadatelé dokonce 123 přihlášek.

Do nejbohatšího dostihu světa, Saudi Cupu,  by se mohl podívat i obhájce loňského triumfu Panthalassa,  s kterým by mohli změřit síly i první dva koně v cíli Breeders´Cup Classic White Abarrio a Derma Sogatake, stejně jako americký klasik National Treasure.  Mezi nejzvučnějšími evropskými jmény nechybí  proSaudi Cup a doprovodné dostihy jména gr.1 vítězů Luxembourg, Warm Heart, Mawj, Art Power, Simca Mille  a Double Major.