Dettori vyhrál v Kalifornii bez bičíku první větší dostih (+ video)

 

Třiapadesátiletý Frankie Dettori se v rámci svého amerického působení dočkal v Santa Anitě prvního většího úspěchu, když vyhrál hlavní dostih nedělního programu, gr. 3 Las Cienegas Stakes. Dostih pro klisny na šest a půl fulongu je specialitou trenéra Philipa D'Amata, který vyhrál se svými svěřenkyněmi tři z posledních čtyř ročníků a letos měl dokonce první dvě klisny v cíli.

Dettori ovšem sedl na té, od které se úspěch příliš nečekal. Velkou favoritkou byl Elm Drive s Flavienem Pratem v sedle, nakonec ale vítězství o hlavu slavila přehlížená Honey Pants a dopřála tak Dettorimu jeho první „flying dismount“ v jeho nové americké kariéře. Dettori včera vyhrál dvakrát, ukončil tak pětidenní čekání na další vítězství a  dokázal po výborném výkonu  vyhrát přesto, že v dostihu ztratil bičík.

Dettori, o kterém trenér d´Amato po dostihu konstatoval, že je světovou extratřídou v tom, kde a jak vést koně v průběhu dostihu, v příštích dnech v Santa Anitě nemá zdaleka tolik příležitostí jako po prosincovém příchodu na americkou scénu, v rámci dnešních dostihů ale startuje i ve dvou  dostihů na hlavní dráze mimo travnatý ovál.