Dostihy v Macau končí

Poslední tři měsíce provozu čekají dostihy v Macau. Bývalá portugalská kolonie  tak předstihne Singapur a bude první asijskou zemí s barvitou dostihovou minulostí, která zcela ukončí dostihový provoz.  Přitom ještě v roce 2018 Macau Jockey Club prodloužil svou smlouvu s místní vládou o pořádání dostihů na závodišti Taipa až do  roku 2042. Nyní ale došlo k dohodě, že už letos dojde k ukončení provozu a podle potvrzení místních autorit nebude vypsána soutěž na nový subjekt, který by po ukončení činnosti Jockey Clubu v této zemi provozoval dostihy.

Na rozdíl od nedalekého Hongkongu dostihy v Macau bojují se ztrátou popularity jak mezi diváky a návštěvníky, tak mezi  účastníky dostihového provozu. V nejlepších dobách v Taipě trénovalo na 1200  dostihových koní, aktuálně jich je tam 205. PO skončení letošní poslední sezóny mají koně být přemístěni a v řešení je i zaměstnání  pro přibližně pět stovek lidí, kteří se podílejí na chodu tamnho dostihového provozu.

Závodiště, na kterém svého času působil i nejúspěšnější český žokej všech dob Filip Minařík, se nachází v sousedství proslulých kasín a jeho plocha se má pravděpodobně stát místem komerční zástavby. Dráha, na které se prezentovala i největší esa dostihového světa v čele s Lesterem Piggottem, Frankiem Dettorim či Glenem Bossem, v poslední dekádě prožila prudký ústup ze slávy a nyní se zdá, že pro dostihový provoz je navždy ztracená.  Historie Macau Jockey Clubu sahá do roku 1989, v posledních letech však jeho hospodaření pravidelně končilo ve vysoké ztrátě.