Sir Alex Ferguson: Do Rijádu pro životní úspěch?

Saudi Cup se v letošním roce dočká v sobotu teprve pátého ročníku, za dobu své existence se ale stal místem setkání osobností všech zaměření a kategorií. V letošním roce se na tribuně závodiště krále Abdulazize usadí mezi čestnými hosty také Sir Alex Ferguson. Jeho mezinárodní věhlas se pojí sice především s obdobím, když trénoval Manchester United a kdy tento klub nebyl v Manchesteru až ten druhý,  do Rijádu ale Sir Alex zamířil především v roli dostihového majitele.

Fergusonova dostihová vášeň byla na ostrovech dobře známá už v letech jeho fotbalových úspěchů a zásluhou Rock of Gibraltara se svého času zapsal celosvětově i po podvědomí dostihové veřejnosti. V Rijádu se pokusí na slavného předchůdce navázat sedmiletý Spirit Dancer, jehož trenér Fahey chystá do dvoumilionového vrcholu saúdské sezóny na travnatém oválu, do Howden Neom Turf Cupu. Kůň, který se letos v evropské zimě nastěhoval na arabský poloostrov, už ukořistil jednu z dominant místní sezóny v Bahrajnu, a Ferguson se spolumajitelem Gedem Masonem oslavovali triumf tak důkladně, že si Ferguson zlomil žebro.

Pokud se mu v Rijádu povede se svým odchovancem dobýt i saúdskou scénu, nevylučuje legendární fotbalový trenér, že si podobnou zkušenost zopakuje. „Ale bude to těžké,“ připomíná. „Aidan O´Brien přivezl  možná to nejlepší, co má ve stáji,   a jsou tu také skvělí Japonci.“ Uspět v Howden Neom Turf Cupu na 2100 metrů by pro Fergusona byl jeden z největších úspěchů kariéry dostihového majitele, z pohledu chovatele by se ale jednalo jednoznačně o jeho největší životní úspěch.