Vítěz Saudi Cupu: Překvapení z Nového Mexika

Že vyhraje letošní Saudi Cup americký kůň, to se jevilo jako poměrně pravděpodobné, že se ale nebude po nejbohatším dostihu světa roku 2024 skloňovat ani jméno National Treasure, ani White Abarrio, to ale čekal málokdo. Šestiletý Senor Buscador se ale dočkal svého revanše za předchozí porážky se všemi přítomnými americkým soupeři v minulých dostizích, a stal se nejbohatším koněm historie státu Nové Mexiko.

Rok před letošním Saudi Cupem Senor Buscador vyhrál dostih na regionální dráze Sunland Pard v Novém Mexiku,  a málokdo v něm tehdy viděl adepta a zisk deseti milionů dolarů v jediném dostihu. Nicméně od právě to dokázal, když Venezuelan Junior Alvarado  jej provedl Saudi Cupem skutečně mistrovsky: Nepodlehl vábení vysokého tempa,  v závěru svému partnerovi načasoval velký nástup a v cíli těsně  porazil japonského Ushba Tesoro, který – stejně jako Senor Buscador – předvedl v pouštním písku životní dostih.

Trenér Todd Fincher, který v něm nalezl svého životného koně, se v Rijádu přiznal, že svému koni sice věřil na kvalitní výsledek, že by ale udolal naráz své přemožitele z Breeders´Cup Classc (White Abarria a Derma Sotogake), Cigar Mile (Hoist the Gold) i Pegasus World Cupu (National Treasure), to mu i podle vlastních slov dvakrát pravděpodobné nepřipadalo. White Abario skončil v Saudi Cupu až desátý, National Treasure čtvrtý,  a  Saudi Cup tak opět potvrdil, že koně, kteří uspějí ve Spojených státech, nejsou ani zdaleka favority v arabské poušti.