Havelková: Po berlínském testu nyní prioritou domácí starty

Početná česká výprava se v neděli vydala na premiéru letošního dostihového roku v Berlíně Hoppegartenu.  Dostihy, které v Německu poutaly velkou pozornost zásluhou ranně jarního souboje  Fantastic Moona a Mr Hollywooda, českým barvám vítězství nepřinesly.

V listed testu  Preis von Dahlwitz využil druhý z loňského hamburského derby Mr. Hollywood dvoukilovou výhodu a svého loňského přemožitele tentokrát porazil. Čeští účastníci se tentokrát představili mimo dostihy kategorie listed. Trenérka Martina Havelková do Berlína poslala debutujícího tříletka Square Garibaldi a ostříleného Procellarum, ani jeden se ale nevešel mezi „tabulová“ umístění.

„S debutantem  jsme především měli zájem běhat,“ vysvětluje Havelková. „U nás je pro debutanty vlastně k dispozici jen jeden dostih, a do něj se nám loni kůň ani nedostal, proto jsme využili tuto možnost. Dělat závěry z prvního běhání je těžké, byli tam i koně hlášení do Německého derby, dnes těžko soudit, jaká byla kvalita soupeřů.   Každopádně s debutantem potřebujete běhat,  na to, jak se zařadí, si počkáme po dalším startu u nás,“ míní Martina Havelková.

Procellarum  už samozřejmě je dostihově protřelým veteránem, pro první start sezóny ale i u něj padla volba na Německo. „Byl to hodně dobrý dostih. Německá druhá kategorie, to je prakticky úroveň našich jedniček,“ uvažuje trenérka. „Ale i u nás patří do podobné kategorie, nic jiného běhat nemůže,“ říká s předpokladem, že se její svěřenec do dalších výkonů v sezóně může zvednout.

Další německé výboje nicméně momentálně v konkrétním plánu nejbližších týdnů nemá. „Uvidíme podle průběhu sezóny, nyní se ale soustředíme na běhání u nás doma,“ říká s tím, že v průběhu roku jsou možné cesty do Francie, nebo opět do Německa. Do té doby se ale soustředí na českou scénu, opět v dvojroli trenérky a jezdkyně. „Doufám, že to bude možné spojit podobně jako loni, že ježdění bude možné s tréninkem skloubit. Kdyby se ale ukázalo, že by to letos byl problém, šlo by ježdění na druhou kolej,“ dodává před startem tuzemské sezóny majitelka druhého místa v tuzemském jezdeckém šampionátu roku 2023.