Saller ml.: Velká dubnová má letos mimořádnou kvalitu

Parádní představení na startu tuzemské dostihové sezóny. Nic víc a nic míň neslibuje pražských nedělní start tuzemských dostihů, jemuž dominují tradičně dva testy nejvyšší kategorie : Etablovaný sprinterský Gomba handicap a hvězdami nejvyššího tuzemského kalibru napěchovaná Velká dubnová cena.  Do obou těchto dostihů vysílá své zástupce stáj The Sons of Sharpour majitele Josefa Sallera mladšího: Hidden Colony v „Gombě“ je podle sázkových kurzů v okruhu největších favoritů, zatímco Norton může v Dubnové především překvapit.

Vidí majitel ambice svých barev v obou dostizích obdobně?  „Já svým koním obvykle věřím, a myslím, že i letos jsou koně dobře nachystaní. To platí o všech pěti, kteří v neděli v našich barvách startují, těším se nejenom na hlavní dostihy, ale také na Silver Triggera a Arkadaga, které chystá Michal Kalčík, a také na tříletou Nelly Fantasy, to bude první start koně naší stáje u trenéra Jelena,“ připomíná Josef Saller výčet nedělích startů koní, reprezentujících barvy jeho stáje.

Důvěru v dobrou formu chová samozřejmě i v souvislosti s účastníky hlavních dostihů odpoledne. „Velká dubnová cena je ale letos mimořádně kvalitním dostihem, možná nejnabitější ročník za poslední roky,“  připomíná s poukazem na velkou kvalitu na startu. „Nemyslím, že by to měla být jenom Abha a Rex of Thunder,  je tam řada dalších hodně kvalitních koní. Ignacius Reilly, Willemine, to jsou také hodně kvalitní koně. Norton to bude mít těžké, navíc ho v tomto startu vracíme na 1800 metrů a není jasné, jak se s tím srovná. Myslím ale, že mu změna distance může spíše pomoci,“ říká Saller.

„Kdyby měl ve Velké dubnové klidný dostih a dostal se v pořadí do pátého místa, asi bychom s ním byli spokojení, i když jako majitel bych samozřejmě nejraději vyhrál,“ říká na konto čtyřletého koně, který loni  po zakoupení do české přípravy absolvoval všechny starty na distanci 2200 metrů a delších.  Větší předpoklady uspět má však zřejmě z jeho účastníků nedělních jedniček stejně starý Hidden Colony.

„V Gomba handicapu je jeho nevýhodou váha. Když se podíváte a startovku, třeba takový Mormill nese o sedm kilo méně, a koní s nízkou váhou je tam plno. Já jsem ale přesvědčený, že Hidden Colony do toho dostihu patří. V minulé sezóně to vůbec neměl jednoduché, ale nějak se etabloval a v neděli  můžeme útočit na vítězství,“ myslí si Josef Saller mladší.

V sedle obou jeho účastníků jedničkových  testů bude Adam Florian, s který má stáj pro letošní sezónu dohodu.  „Jeho první stájí je nadále Cardboard, pokud ale bude mít možnost, na další dostihy jsme domluveni.  Na naši spolupráci se těším, z minulých zkušeností vím, že je to žokej, který si odvede svou práci a v dostihu přemýšlí.  Doufám, že se mu bude i nadále dařit a pomůže i našim koním,“  dodává majitel stáje The Sons of Sharpour,