Lukášek: Abha? Bude to zajímavé...

 Žokej Tomáš Lukášek dnes absolvuje dostihové odpoledne v Kataru, a po něm se přesune na své tradiční „letní prázdniny“ za rodinou do  České republiky, aby zasáhl do startu české sezóny v neděli na pražské dostihové dráze.  S jakými dojmy se letos bude po katarské zimě vracet domů?

„Mám v Kataru za sezónu na kontě zatím 35 vítězství,  a tak se to dá považovat za docela dobrý průměr toho, jak se mi tam v posledních letech dařilo.  Pokud jde o vydělané peníze, je to má druhá nejlepší sezóna v Kataru a  tak myslím, že s ní můžu být spokojený,“ pochvaluje si Lukášek.  V Kataru byl letošní dostihový rok sezónou, kdy tamní provoz srovnal krok  s dalšími arabskými giganty a na největší mítink sezony nalákal po nárůstu dotací k účasti skutečně největší světová esa.

V rámci elity místních žokejů v průběhu celé sezóny se letos před Lukáška dostal Polák Szczepan Mazur, který končí tamní  sezónu jako druhý muž celkového pořadí šampionátu. „Szczepan  je moc dobrý  žokej, a navíc se letos hodně dařilo jeho stáji,“  uvažuje Lukášek. „Mají hodně kvalitní arabské plnokrevníky a na nich on taky udělal velkou část svých vítězství.“

Vazba na arabské plnokrevníky ostatně proniká i do samotného Polska, které je podle něj i v samotném Kataru vnímáno lépe než Česko. „Vědí tam, že v Polsku mají velké dostihy pro araby,  a tak tu zemi vnímají dost dobře. U nás nic takového není a tak pro ně zůstáváme poměrně neznámí,“ dodává Lukášek, který se nedomnívá, že by dvojice středoevropských žokejů v top pětce nějak vedla k povědomí o tomto regionu.

V jeho rámci se dostihová sezóna roku 2024 nyní teprve rozjíždí a Lukášek si první dostihové neděli vyzkouší spolupráci s loňskou  prominentkou Českého derby Abhou. „Bude to zajímavé. Uvidíme, v jaké formě se v dostihu ukáže. V Saúdské Arábii předvedla dobrý výkon, ale bude samozřejmě otázkou, jak se u nás srovná se staršími koňmi a jak jí ten start vůbec vyjde. Nejdeme nastart s tím, že musíme vyhrát, ale Ingrid Janáčková Koplíková by ji do dostihu nedohlásila, kdyby to nedávalo smysl,“ věří Tomáš Lukášek.

Ten je s trenérkou domluven na ježdění v průběhu sezóny podobně jako loni. „Domluvili jsme se na domácí starty. Dohodli jsme se, že ve Francii se bude Ingrid domlouvat s místními kluky,  společně se soustředíme na domácí scénu. Pro mě to znamená míň cestování, budu mít víc času na rodinu a věci, co mě baví.“

Jestli a jak často se v jeho podání budou opakovat výjezdy do Polska a Maďarska, to zatím jasné není. „ Podívám se na jejich dostihy, když se někdo ozve. Neobvolávám nikoho sám, ale když se někdo ozve a bude mít zájem, určitě se můžeme domluvit,“ uzavírá Lukášek.