Luka: Do Bratislavy pro klasickou nápovědu

Dnešní dostihová sezónní premiéra v Bratislavě uvidí silou enklávu českých hostů především v překážkových dostizích, ovšem i obě klasické předzkoušky na bratislavském závodišti se neobejdou bez české účasti. Do Ceny tříletých klisen posílá hned dvě své svěřenkyně z jihočeských Bošovic trenér Václav Luka. V neděli se jeho centrála vypraví do pražské Chuchle a účastní se i nabité Velké dubové ceny.

Do její letošní edice posílá Václav Luka v Praze Classu, klisnu, která loni na  českých drahách nepoznala  porážku. Vítězka Slovenského oaks z roku 2021 vyhlíží  své desáté kariérní vítězství,  ale realizační tým tuší, že v neděli asi nebude  na pokoření této hranice nejlepší konstelace. „Je pravda, že tak kvalitní Velká dubnová cena tady určitě dlouho nebyla. Startovní listina má velikou kvalitu.  A pro Classu to bude těžký dostih.“

Že jeho svěřenkyni nečeká procházka růžovým sadem, to ovšem Luka věděl předem. Řešili jsme pro první letošní start i jiné varianty, nakonec jsme se ale rozhodli pro dubnovou. Nemá toho moc, co může běhat, a tato varianta znamenala kvalitní start bez dlouhého cestování, tak jsme jí dali přednost.  Classa v tom dostihu vychází, že by mohla bojovat kolem pátého místa, a  když to na něj vyjde, budeme spokojení,“  říká Václav Luka, který má ve stáji letos zatím na kontě jedno francouzské vítězství. Jestli a kdy přijdou další, to je i z jeho pohledu poněkud nejasné… „Ve Francii by chtěli běhat skoro všichni, ale ne každý kůň  má na takové starty výkonnost.  I proto s některými míříme na naše dostihy, do Francie se můžou podívat později.  Mám ale ve stáji pět tříletých klisen, s kterými to na Francii teď moc není. A s možnostmi běhat u nás to taky není tak dobré, když nechci, aby běhaly proti sobě.

I proto posílá nyní do Bratislavy tandem  Materana – Asturias. „Běhají proti tomu nejlepšímu, co je na Slovensku k mání, a tak si neděláme nějak vysoké ambice na umístění. Půjde o to, aby se nějak ukázaly, a mohly se tu zařadit. Materana má za sebou francouzské starty bez úspěchu, Asturias přišla z prodejek a uvidíme, jak se jí povede zařadit.“ Luka nepředpokládá, že by právě tento tandem v optimálním případě měl explicitně mířit do slovenské klasiky. „Na tento start jsem klisny rozdělil tak, že ostatní tři budou mít cestu do Mostu a po prvním startu uvidíme, jak dál,“ konstatuje trenér, který si v letošním roce bude dělat zálusk na překonání hranice čtyř stovek trenérským rovinových zásahů.